nieuws

Mariecke van der Linden en Yuri Honing zijn dé verrassing in Museum de Fundatie

Het kapel 'Goldbrun' van Mariecke van der Linden en Yuri Honing is in de tentoonstelling 'Giacometti-Chadwick, Facing Fear' ingepast. In het Zwolse museum reflecteert het echtpaar met jazzmuziek, schilderijen en beelden in een 'Gesamtskunstwerk' op Europa.
"Het was aanvankelijk best een wild idee van Mariecke en mij, maar directeur Ralph Keuning zei tot mijn verbazing op ons 'Gesamtkunstwerk' meteen ja. Een bijzondere opdracht, die de mensen bij de tentoonstelling ook zal verrassen", vertelt jazzmuzikant Yuri.

Vervolg album Goldbrun

De museumzaal heeft als leus 'homo homini lupus', de mens is een wolf voor zijn medemens. De visie van het stel op Europa kan worden gelinkt aan de visie van de twee iconische beeldhouwers Giacometti en Chadwick in het museum, die ieder op eigen manier reageerden op de toestand van angst en ontluistering in Europa tijdens de Koude Oorlog. 
Als een vervolg op het album 'Goldbrun', waarmee Yuri Honing dit jaar de prestigieuze Edison Jazz Award won, heeft hij samen met zijn vrouw en kunstenares Mariecke een ruimte in de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear ingericht. "We vonden het heel belangrijk om vooral in deze tijd, waarin er wordt getwijfeld aan het belang van Europa, te laten zien wat het ons gebracht en gekost heeft", vertelt Yuri.

Omgekeerde Sixtijnse Kapel

De museumzaal is volledig beschilderd door Mariecke. "De ruimte is een soort omgekeerde Sixtijnse Kapel, in plaats van het plafond is de vloer  beschilderd. Ik heb niet alle kunstwerken zelfgemaakt. Yuri heeft, naast de muziek, het beeld met Spinoza als Maria en het onthoofde lichaam van Marie-Antoinette als Jezus gemaakt. Daarbij verbeeld ik Marie-Antoinette en Yuri Spinoza. Ook het beeld van een hart is door hem gemaakt", vertelt de kunstenares.
"We hebben nog meer bekenden verwerkt in de tentoonstelling", zegt Yuri. Wil je dit ontdekken? 'Goldbrun' is net als 'Giacometti-Chadwick, Facing Fear' van 22 september tot 6 januari 2019 in Museum de Fundatie te zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.