nieuws

Groot baggerproject in de havens van Kampen

Kampen is gestart met een groot baggerproject. De komende maanden worden alle havens uitgediept. Dat moet eens in de vijftien jaar gebeuren.
De jachthavens en de havens op de industrieterreinen liggen direct aan de IJssel. Per jaar voert de rivier enkele centimeters slib aan. Het baggeren is daarom noodzakelijk voor een goede bereikbaarheid van deze havens. En dat is volgens de gemeente ook weer goed voor de economie van Kampen. Zo zijn er bedrijven die afhankelijk zijn van transport over water. Ondernemers in de binnenstad profiteren van recreanten die aanmeren in de jachthavens.
Vervuild slib
Op één van de locaties is bekend dat het slib verontreinigd is. Het gaat om de Nieuwe Buitenhaven. De bodem is vroeger verontreinigd geraakt door de gasfabriek die op die plek heeft gestaan. Het slib wordt op een aparte manier afgegraven en naar een speciaal depot gebracht. De gemeente Kampen benadrukt dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid.

Hergebruik

Het schone slib wordt onder meer gebruikt bij de aanleg van het Reevediep, een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Kampen investeert zo'n vier ton in het baggerproject. Eind november of uiterlijk begin december moeten alle havens in Kampen zijn uitgediept.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.