Kosten herstel vloeren X-gebouw Windesheim in Zwolle vallen tegen

Het verstevigen van de vloeren van gebouw X van hogeschool Windesheim in Zwolle gaat de school 4.5 miljoen euro kosten. Dat is een tegenvaller: de school ging uit van ruim een miljoen euro minder.

Na het instorten van een soortgelijke vloer in een parkeergarage in Eindhoven bleek vorig jaar dat de veiligheid van de vloer in het X-gebouw niet gegarandeerd kon worden. Het gebouw werd gesloten. Op maandag 12 november neemt Windesheim het gebouw weer in gebruik.

Extra kosten

De school wilde in eerste instantie de vloeren versterken met metalen strips. Dit bleek in de praktijk onwerkbaar. Uiteindelijk viel de keuze op het plaatsen van ankers in de 8000 plastic bollen die zijn verwerkt in de vloeren. Die methode is duurder dan het versterken van de vloeren met metalen strips. 

Naast de herstelkosten had de hogeschool in Zwolle ook kosten voor onder meer de verhuizing, verbouwingen en het huren van ruimtes en parkeerplaatsen.

Aannemer aansprakelijk

Windesheim heeft aannemer Trebbe uit Enschede aansprakelijk gesteld voor de kosten. Aangezien dit een lange juridische procedure wordt en de voortgang van het onderwijs voor de hogeschool voorop staat, schiet Windesheim de kosten voor de herstelwerkzaamheden voor. 

Meer over dit onderwerp:
Zwolle Gebouw X Vloer IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: