nieuws

Zorgen om bodemdaling rond gesloten gasput bij Eesveen

Gaswinning bij Eesveen
Gaswinning bij Eesveen © RTV Oost
Er zijn zorgen over een oude gesloten gasput in het Drentse Nijensleek, net over de provinciegrens bij Eesveen. Actiegroep GasDrOvFr vraagt zich af of de bodemdaling daar het gevolg is van een mogelijk gaslek. De actiegroep heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om een onderzoek gevraagd.
"Wij willen weten wat er aan de hand is", zegt een woordvoerder van de actiegroep tegen RTV Drenthe. "Is er een veiligheidsrisico? En wat wordt er dan aan gedaan?" Volgens gasproducent Vermilion zijn er geen lekkages van methaangas, maar de actiegroep vraagt zich af of dat klopt. 

Tien jaar gesloten

De locatie bij Nijensleek is meer dan tien jaar geleden afgesloten. Rond de locatie is de bodem gedaald en is een soort kom ontstaan. De actiegroep heeft een onafhankelijke deskundige laten kijken. Op basis van de gegevens over de druk in de put komt hij tot de conclusie dat dertig procent aan volumevermindering niet te verklaren is. 
Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen zijn er geen aanwijzing dat er sprake zou zijn van een gaslek. Het gaat om een waterinjectieput die uitkomt in een leeg gasveld. SodM heeft Vermilion om een verklaring voor de bodemdaling gevraagd. De verklaring die wordt gegeven door het bedrijf is de gaswinning in Vinkega, dat iets verder naar het noorden ligt.
"De watervoerende laag in de bodem wordt er als het ware opzij gedrukt en dat heeft bodemdaling bij Nijensleek tot gevolg. Wij gaan deze verklaring nader bekijken als onderdeel van onze beoordeling van de gaswinning bij Vinkega", aldus een woordvoerder van SodM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.