10 jaar cel voor doodsteken Hans Woudstra uit Almelo

Almeloër Johan B. is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van plaatsgenoot Hans Woudstra. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De dodelijke steekpartij vond in januari van 2015 plaats bij een flat aan de Sluitersveldsingel. Er was ruzie tussen twee groepen, na een uit de hand gelopen chatsessie op mobiele telefoons. Die ruzie ging over een meisje.

Hans Woudstra (Foto: Facebook)
Hans Woudstra (Foto: Facebook)

Johan B. erkent dat hij Woudstra heeft doodgestoken, maar volgens hem deed hij dat uit noodweer. Het Gerechtshof gaat daar niet in mee. De rechtbank legde hem eerder acht jaar celstraf op.

Ruzie

Zowel Johan als het slachtoffer Hans Woudstra hadden niets met de ruzie te maken. Woudstra hoorde bij een groep die verhaal was komen halen bij de flat. Ze sloegen de ruiten in van de portiek en rammelden aan de deur van de flatwoning, waar Johan op bezoek was.

Mes

Naast Johan waren er meerdere mensen in de flat aanwezig. Johan zegt dat hij het gevoel kreeg dat hij de rest moest beschermen tegen de aan de deur rammelende groep.

Naar eigen zeggen is hij vervolgens met een keukenmes naar buiten gestormd en heeft Hans Woudstra neergestoken. Ook de vader van het meisje is door hem gestoken. Die heeft het overleefd.

Deur dicht

Volgens het Gerechtshof is er geen sprake van noodweer, zoals Johan zelf bepleit. "Hij had gewoon de deur dicht kunnen houden en de politie moeten bellen", zegt het Gerechtshof. "Ook was er de mogelijkheid om de deur te barricaderen of van het balkon te springen, zoals 2 anderen die aanwezig waren hebben gedaan."

Twijfel

Het Gerechtshof twijfelt nog wel enigszins of Johan echt degene is geweest die heeft gestoken. Dat komt, omdat er veel tegenstrijdigheden zijn in de verklaringen van getuigen.

Er is ook nog de mogelijkheid dat de zoon van Johan's vriendin het gedaan heeft. Maar omdat Johan meerdere malen bekend heeft, neemt het Gerechtshof dat toch aan.

Tevreden

De familie van de omgekomen Hans Woudstra is tevreden met de opgelegde 10 jaar. "Maar wij weten dat eigenlijk iemand anders het gedaan heeft hoor. En die ontloopt zijn straf echt niet."

Meer over dit onderwerp:
almelo Regio Almelo moord Doodslag Nieuws
Deel dit artikel: