nieuws

Heeten opent vandaag haar eigen zonnepark

Aan de rand van het dorp Heeten is het zonnepark duidelijk zichtbaar. 3,5 hectare grond levert stroom voor ongeveer 600 huishoudens. Het koste de initiatiefnemers vijf jaar aan voorbereiding en vandaag kon het zonnepark dan eindelijk officieel geopend worden.
Het idee om een zonnepark te realiseren komt van de inwoners zelf. Vijf jaar lang is er door vrijwilligers geploeterd om te komen waar ze nu zijn:7.752 zonnepanelen die stroom opwekken, bestemd voor de eigen inwoners en bedrijven.
"Het was hard werken en veel papierwerk. We kwamen er achter dat de regelgeving niet was aangepast aan dit soort initiatieven, ondanks alle goede wil bij de overheden en betrokken partijen. Men moest wel even wennen aan het idee", zegt voorzitter Edward Weening van de coöperatie.
Heeten opent eigen zonnepark

100 procent onafhankelijk

Tegelijk met de realisering va het zonnepark is er een eigen energiecoöperatie (Endona) opgericht. Omdat Endona geen winstdoelstelling heeft stroomt de omzet terug naar de gemeenschap en kan gebruikt worden voor uitbreiding en nieuwe initiatieven.
"Een idee is bij voorbeeld om een warmtenet aan te leggen, maar dat is nog toekomstmuziek", zegt Weening. Verder is er een fonds opgericht waarmee een deel van de winst terugvloeit naar maatschappelijke initiatieven in het dorp.
Maar Heeten wil met Edona méér bereiken. Ze willen in de toekomst volledig onafhankelijk zijn met energie. En dat moet ook nog eens 100 procent energieneutraal zijn. 

Zeezout batterijen

Om echt onafhankelijk te worden wil Heeten opstellingen maken met zeezout batterijen. Een pilot genaamd 'GridFlexproject' doet hier al onderzoek naar.
In de provincie is er vanuit meerdere gemeenschappen en dorpen belangstelling om ook dergelijke projecten op te zetten. "Wij helpen ze graag met onze ervaring, en dat doen we ook al regelmatig", zegt Edward Weening.
Radioreportage over zonnepark Heeten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.