nieuws

CDA Dinkelland wil verduurzamen en gaat invoering groene leges onderzoeken

Zonnepanelen zou een van die duurzame aanpassingen zijn
Zonnepanelen zou een van die duurzame aanpassingen zijn © RTV Oost
De CDA-fractie in Dinkelland wil de verduurzaming in de gemeente stimuleren. Daarom wil de partij onderzoeken of het invoeren van groene leges in de gemeente mogelijk is.
Leges zijn de kosten voor het in behandeling nemen van vergunningen. Initiatieven die bijdragen aan de verduurzaming van de gemeente, vallen onder de groene leges. Het CDA wil onderzoeken of het mogelijk is om korting te geven op die kosten. Zo hoopt de fractie de verduurzaming te stimuleren.

Geld beschikbaar

Dinkelland mag van de Gemeentewet deze korting niet dekken door de leges voor anderen duurder te maken. “Dat zou ook niet eerlijk zijn”, vindt CDA-raadslid Jogems. “De gemeenteraad heeft in de begroting 2018 echter veel geld beschikbaar gesteld voor duurzaamheid. Die korting zou hieruit betaald kunnen worden.”
Volgens fractievoorzitter Jos Jogems kan dat verduurzamen op meerdere manieren. “Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op monumenten, nieuwbouw woningen met nul op de meter, aardgasvrij maken van bestaande woningen of groene daken voor waterberging."

Twentse Energie Strategie

De gemeente Dinkelland is ambitieus op het gebied van verduurzaming. Volgens de fractie is uit de Twentse Energie Strategie uit 2017 duidelijk geworden dat de opgave om energieneutraliteit te bereiken groot is.
Hierbij ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de gemeente, maar ook bij andere overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.