nieuws

Bewoners ondergelopen huizen in Enschede zijn boos: "We worden genegeerd"

Zo'n vier weken geleden liepen de huizen in de wijk Transburg in Enschede bij een heftige regenbui onder met rioolwater. De schade door het water met drollen, maandverband en volgens de bewoners zelfs dode ratten, was niet te overzien. Volgens bewoners en een onafhankelijke schade-expert beloofde de gemeente garant te staan voor de schade-afhandeling, maar nu stokt de hulp.
Dat de rioolput kon overstromen, lag volgens de gemeente Enschede aan de werkzaamheden aan het riool die werden uitgevoerd door Dura Vermeer. Wie van de twee verantwoordelijk is voor de schade, is nog niet duidelijk.
Volgens bewoners heeft de gemeente direct toegezegd garant te staan voor de schadeafhandeling, zodat gedupeerden niet het slachtoffer hoeven te worden van een juridisch steekspel. Woordvoerder Yvonne Kap van Schadeoplossing Nederland bevestigt dat: "Ook tegen mij heeft de juridisch medewerker gezegd: wij regelen dat wel achter de schermen."
Getrouwtrek 
Maar volgens de bewoners is niets minder waar. "Het getouwtrek is begonnen", woordvoerder Regina Gerritsen van de gedupeerden kan er niet over uit. "Drie huishoudens hadden géén verzekering, maar dat maakte niets uit zei de gemeente. Nu moeten ze een beroep doen op de bijzondere bijstand. Maar dat potje gaat echt geen 8.000 euro uitkeren." 
De drie huishoudens worden hiermee volgens Schadeoplossing Nederland hiermee in de kou gezet, omdat zij nu een aparte juridische procedure moeten opstarten om de gemeente aansprakelijk te stellen. "Dat kunnen deze mensen helemaal niet aan. Financieel niet en ook emotioneel niet." zegt Gerritsen.

Onbewoonbaar

Van de elf getroffen woning zijn negen nog steeds onbewoonbaar. De meeste huizen zijn nu ontruimd door Schadeoplossing Nederland, maar de woningen van de drie gezinnen zonder verzekering niet. "En daarmee zet je die mensen echt in de kou", aldus Kap.
Zij hoopt dat de gemeente alsnog ruimhartig garant wil staan voor deze gezinnen. "Het gaat hier om bewoners die niet altijd even goed voor zichzelf kunnen opkomen, omdat ze niet goed van hun woorden kunnen komen. Dan moet je als gemeente toch juist die mensen beschermen?"
"Het gaat niet alleen om geld", zegt één van de bewoners. "Zo heeft er nooit iemand excuses voor het ongemak gemaakt, en nooit hebben we iets te horen gekregen van de burgemeester."

Gemeente 
De gemeente Enschede kan zich niet vinden in de uitspraken van de bewoners. "Domijn, de gemeente en de GGD zijn nog steeds met volle inzet bezig om de gedupeerden van de riooloverlast Transburg zo goed mogelijk te helpen", laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.
"Elk gezin krijgt daarbij maatwerk, begeleid door een wijkcoach. Twee gezinnen zijn intussen teruggekeerd in hun woning. De rest heeft tijdelijk onderdak in een andere woning, bij familie en een enkeling nog in het hotel. Hun woningen worden intussen drooggemaakt en hersteld."
Of de gemeente inderdaad heeft toegezegd de schade af te handelen, laat de gemeente in het midden. "De gemeente wil voorkomen dat de gedupeerden van het kastje naar de muur worden gestuurd, ook in verband met de aansprakelijkheid."
"Daarom hebben wij gezegd, in samenspraak met Dura Vermeer, dat de gemeente Enschede het eerste aanspreekpunt zal zijn voor de bewoners en dat zij met al hun vragen en de aansprakelijkstellingen naar ons toe kunnen komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.