nieuws

Onno Kuut: van adoptiebaby tot tattookiller

"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster."Zo begint de film GoodFellas, over het leven van een Amerikaanse gangster. Het zou ook een uitspraak kunnen zijn van de in 2009 geliquideerde Enschedeër Onno Kuut.
Morgen begint een megaproces rondom de moord op hem bij de beveiligde rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie verdenkt 4 zogenoemde 'tattookillers' ervan dat ze Kuut om het leven hebben gebracht. Kuut was zelf ook lid van de tattookillers, een liquidatiegroep. 

Bloedbroeders

Waarschijnlijk is een door Kuut zelf uitgevoerde moordpartij hem fataal geworden. Hij schoot niet alleen zijn oude Enschedese makker Yassin Chakor dood in februari 2009, maar per ongeluk ook de bekende Amsterdamse crimineel Boneka Belserang. Kuut zou vervolgens als vergelding door zijn eigen bloedbroeders zijn gemarteld en gedood.
Hoe kom je in de zware criminaliteit terecht?
Maar hoe raak je zo diep verzeild in de criminaliteit? Om op die vraag antwoord te krijgen zocht ik (Tom Meerbeek) Onno's vader op; Wim Kuut. Samen met Wim maakte ik een reis door Onno's jeugd. 

Liefdeloos

Ik kom te weten dat Onno als baby geadopteerd werd vanuit Korea. Voordat Wim en zijn toenmalige vrouw Onno naar Nederland haalden, had het baby'tje maandenlang geleefd in een liefdeloos weeshuis.
In de eerste paar jaren van Onno in Nederland was daar nog niets van te merken, was het een zorgeloos leven. Maar hoe ouder hij werd, hoe meer probleempjes er kwamen. 

Babi Pangang

Al vroeg gaat hij op voetbal bij de club in de buurt, Vosta. Het blijkt dat hij een aardig balletje kan trappen. Toch komt op het voetbalveld zijn adoptie-verleden voor het eerst in negatief opzicht naar voren. Tijdens een wedstrijd tegen een buurtclub wordt geregeld geroepen: "Pak die Chinees!" en "babi pangang, babi pangang". Onno snapt het volgens zijn vader eerst helemaal niet, maar is later toch gekrenkt.

Snoepjes pikken

Een tijd later mist hij stabiliteit op school. Hij zit in een grote klas en er wordt geregeld gewisseld van leraar. "Hij begon opeens snoepjes te pikken en zo", zegt vader Wim. "We hebben hem toen laten onderzoeken. Toen kwamen er zaken naar voren als hechtingsproblematiek, gewetens-vorming, dat soort zaken."
Als Onno in de puberteit komt, is hij steeds moeilijker te handhaven in huis. "Er kwamen steeds meer woede-uitbarstingen, hij werd steeds kwader, thuis werd de situatie onhoudbaar", zegt vader Wim. 

Internaten

"We zijn toen naar internaten gaan kijken en Onno kwam terecht bij "Aekinga' in Appelscha. Maar na twee weken was Onno al weer thuis. Hij had zoveel trammelant gemaakt. Toch stuurden we hem er weer heen."
En warempel er gebeurde iets positiefs. De voetbalkwaliteiten van Onno werden opgemerkt door FC Emmen. Hij mocht meetrainen bij de voetbalclub. "Maar wat deed Onno vervolgens?", zegt vader Wim.  "Onno vond de trainingspakken wel mooi en nam die mee. Zo gooide hij natuurlijk weer zijn eigen glazen in."
Na verschillende andere internaten en gastgezinnen, komt Onno terecht bij familie in Maurik. Daar rond hij zijn mavo-examen af. 

Hooligan

Met zijn diploma op zak gaat hij terug naar Enschede, waar hij zich aansluit bij de fanatieke aanhang van FC Twente; Vak-P. "Onno werd een behoorlijk hooligan", zegt vader Wim. "Hij werd opgepakt bij voetbalrellen na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Club Brugge. Hij had stenen gegooid naar de politie."
Later vindt Onno werk bij seksbazen in Enschede. Samen met Satudarah-oprichter Michel B. uit Enschede, wordt hij de 'sterke arm'. Na een ruzie in seksclub Trocadero wordt hij veroordeeld tot een celstraf, omdat hij een klant heeft geslagen met een knuppel.

Gangster

Samen met vader Wim bezoek ik een horecagelegenheid in de stad waar Onno vaak kwam. Ik ontmoet er de uitbater, tevens vader van Onno's beste jeugdvriend. "Onno wilde gewoon graag gangster worden", zegt hij. "Ik heb hem nog gewaarschuwd. Als je eenmaal in die wereld gaat, kom je er niet zo gemakkelijk meer uit. Maar Onno wilde het gewoon. En hij ging als een raket. Hij had in korte tijd veel aanzien in de criminele wereld."

Tattookillers

Kuut sluit zich aan bij de zogenoemde 'tattookillers', een liquidatiegroep. Alle leden hebben een grote tatoeage op hun rug met Chinese karakters. Ze betekenen zoveel als: 'Wees daadkrachtig'. 
In februari 2009 worden er bij een pannenkoekenrestaurant bij Leiderdorp 2 mannen vermoord, Yassin Chakor en Boneka Belserang. De waarschijnlijke schutter is Onno Kuut, die opdracht had gekregen om zijn oude Enschedese kameraad Chakor om het leven te brengen. Per ongeluk werd de bekende Amsterdamse crimineel Belserang ook dodelijk geraakt. 

Michel B

Volgens het Openbaar Ministerie hebben vervolgens 4 tattookillers Kuut uit de weg geruimd, als vergelding voor het doodschieten van Belserang. Volgens verschillende anderen zit Onno's oude vriend Michel B. van Satudarah achter de moord. Ze zouden ruzie hebben gehad.
Morgen begint de rechtszaak tegen de 4 tattookillers. Het proces duurt meerdere dagen. Voor vader Wim Kuut betekent het dat oude wonden weer worden opengereten. "Ik had het behoorlijk een plekje kunnen geven na een reis naar Seoul, maar nu komt alles weer boven."

Seoul

Vader Wim ging een aantal jaren geleden naar Seoul om de as van Onno te verspreiden. Wim toog naar Korea, nadat hij in zijn zoon's nalatenschap foto's tegen was gekomen van een biddende Onno bij een tempel. 
Bij navraag bleek dat Onno in 2008 in Korea was geweest als crewmember van K1-vechter Peter Aerts. De maker van de foto vertelde aan vader Wim dat Onno erg geïnteresseerd was geraakt in het land en zou hebben gezegd: "Ik ga Koreaans leren en ik kom hier weer terug."

Rust

Deze opmerking betekende voor vader Wim een sprankje licht in een verder donkere tijd. "Met financiële hulp van vrienden ben ik vervolgens naar Seoul gegaan om zijn as daar achter te laten. Ik was op zoek naar de Onno van vroeger en ik heb daar weer een glimp van kunnen opvangen. Dat heeft mij enigszins rust gegeven."
Kijk hier de documentaire 'Onno', waarin vader Wim vertelt over zijn zoon.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.