'Deventenaren te dom om een drugslab te draaien'

"De geur knalde mij in het gezicht." Dat zegt de officier van justitie over een drugslab in een boerenschuur bij Voorst. In totaal zijn er zes verdachten, waarvan drie uit Deventer.

De officier is in het drugslab gaan kijken, kort na de inval van de politie in januari. In het lab werd ruim 270 liter aan grondstof voor speed-productie aangetroffen. Ook stond er vijftien liter GHB, duizend liter zoutzuur en lag er bijna een kilo mdma, de grondstof voor xtc.

Geur

Eén van de verdachten, geboren in Deventer, zegt dat hij alleen spulletjes kwam brengen en halen op de boerderij. Hij zegt niet geweten te hebben dat het om een drugslab ging, waar hij vrijwel dagelijks af en aan reed. "Maar hij heeft het móeten ruiken", zegt de officier. Advocaat Vlug van de verdachte werpt daar echter tegen in: "Ik heb geen idee hoe dat ruikt hoor, amfetamine-productie."

Vlug gaat verder: "Daarnaast kan mijn cliënt niets van doen hebben met het bóuwen van een drugslab, laat staan het rúnnen er van. Hij heeft geen enkele school afgemaakt, hij is er gewoon te dom voor. En dat geldt denk ik ook voor de mede-verdachten." 

Pokerschuld

De geboren Deventenaar kreeg geregeld via briefjes opdrachten toegespeeld om iets te bezorgen of op te halen. "Ik vond dat wel raar ja, dat het met briefjes ging." Toch ging hij ermee door. "Er was me gezegd dat ik zo van mijn schulden af kon komen." De man heeft duizenden euro's gokschuld, opgelopen met pokeren.

Uitstel

Zijn zaak, maar ook van twee mede-verdachten, is vandaag uitgesteld tot eind februari. De reden daarvoor is, dat er nog een lid van het arrestatieteam moet worden gehoord. Dat gebeurt pas in januari. Twee verdachten uit Deventer zeggen dat de arrestatie gepaard ging met buitensporig geweld.

Zo werd de één in zijn hoofd en rug gebeten door een politiehond. Naar eigen zeggen ook nadat hij geboeid was. De ander is in zijn been gebeten. "Die hond heeft m'n hele spier naar buiten getrokken."

Rapportage

Om te kunnen beoordelen of er inderdaad teveel geweld is gebruikt, willen de advocaten de leden van het arrestatieteam horen. Eentje is reeds gehoord, maar die heeft niets verklaard. Waarschijnlijk zal het andere teamlid ook niets zeggen in januari.

De rechtbank heeft daarom besloten dat een zogenoemde geweldsrapportage bij het dossier moet worden gevoegd. In zo'n rapportage verklaren agenten na een inval hoe er is gehandeld.

Hennep

Het lab zat in een boerenschuur aan de Gravenstraat in Voorst. De boerderij is eigendom van een oud-speler van Go Ahead Eagles en zijn vrouw. De twee zijn al eens eerder gepakt voor drugsproductie. Beide keren was er een hennepkwekerij in één van de schuren gevestigd. 

Hun zaak komt morgen voor de rechter, maar zal waarschijnlijk ook worden aangehouden.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Voorst drugslab Go Ahead Eagles Nieuws
Deel dit artikel: