nieuws

Primeur voor Hardenbergs hospitaal: meteen toegang tot buitenlandse patiëntgegevens

Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg
Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg © RTV Oost / Emiel Geerding
Wanneer je in het buitenland op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandt, heeft de arts niet meteen toegang heeft tot jouw patiëntgegevens. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg neemt het voortouw om dat te veranderen. "Europees gezien lopen we achter."
Samen met vier andere Nederlandse ziekenhuizen gaat het Hardenbergse hospitaal het uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals over de grens mogelijk te maken. Over een jaar kunnen ook overige ziekenhuizen en zorgorganisaties aansluiten.

Ongeplande zorg

De samenwerking moet er in eerste instantie voor zorgen dat Nederlandse zorgprofessionals patiëntsamenvattingen kunnen ophalen over Europeanen die in Nederland ongeplande zorg nodig hebben. 
Voor Nederlanders in het buitenland is dat echter nog niet mogelijk, stelt Karin Zwager. De kinderarts is in Hardenberg nauw betrokken bij het project: "Europees gezien lopen we hier in Nederland mee achter. Het komende jaar gaan wij daarom werken aan de aansluiting op een internationale infrastructuur."
In eerste instantie dus voor snelle toegang tot patiëntensamenvattingen van buitenlanders in Nederland: "Het doel is om hier over één jaar mee te kunnen werken. Dan kunnen het makkelijk omdraaien, zodat Nederlandse patiëntensamenvattingen ook beschikbaar zijn in het buitenland."

Landelijk contactpunt

Om deze uitwisseling van patiëntgegevens tussen landen mogelijk te maken werkt de Europese Unie met de lidstaten aan een internationale infrastructuur, de zogenaamde eHealth Digital Services & Infrastructure (eHDSI).
Nederland sluit aan op dit stelsel met een eigen landelijk contactpunt, waar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis dus (met vier andere ziekenhuizen) als eerste Nederlandse ziekenhuis op aanhaakt.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.