nieuws

VVD Overijssel niet eens met uitspraak minister Schouten over Afrikaanse varkenspest

De VVD in Overijssel is het niet eens met de uitspraak van minister Schouten over het niet nemen van extra maatregelen tegen de Afrikaanse varkenspest.
Volgens minister Schouten is de kans klein dat de zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest zich naar Nederland verspreidt. Er worden geen extra maatregelen, zoals een ophokplicht, tegen de ziekte genomen.
Henk Veltkamp van de VVD in Overijssel vindt dat de minister krachtiger moet optreden: "Er wordt veel te lang gewacht met maatregelen nemen. De minister vertrouwt op de huidige systematiek maar ik denk dat we ons juist extra moeten wapenen tegen het virus, voordat het zich hier al heeft verspreid."

België

In België is inmiddels bij negen wilde zwijnen bekend dat ze het virus bij zich dragen. Daar zijn al strenge maatregelen genomen zoals een wandel-, jacht- en vervoersverbod en zelfs het afmaken van alle varkens in het getroffen gebied.

Nulstand wilde zwijnen

Om te beginnen moet de nulstand op wilde zwijnen, die een grote rol spelen in het verspreiden van het virus, in Overijssel nageleefd worden volgens Veltkamp. De nulstand houdt in dat er geen wilde zwijnen in Overijssel mogen voorkomen. "Die nulstand bestaat al jaren maar wordt totaal niet nageleefd. Ik heb al vragen gesteld aan de Provinciale Staten hierover, maar ook dat duurt weer een aantal weken. Het moet allemaal sneller."

Desastreuze gevolgen

Overijssel heeft na Brabant en Gelderland de meeste varkenshouderijen. Verspreiding van de varkenspest is desastreus, zegt Ingrid Jansen, voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij. “Als de varkenspest zich verspreidt, zullen alle varkenshouders in het getroffen gebied hun varkens moeten afmaken en de bedrijven binnen een straal van een kilometer daarvan ook."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.