nieuws

Weghalen 'blote borst-schilderij' leidt tot Kamervragen

Het bewuste schilderij
Het bewuste schilderij © Rechtbank Overijssel
Komt de taak van de rechtbank in Almelo in het geding door het 'blote borst-schilderij'? En wie bepaalt welke kunst er in een openbaar gebouw tentoongesteld mag worden? Die vragen stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en minister Dekker voor Rechtsbescherming.
De rechtbank Almelo haalde onlangs het schilderij 'Regelrecht', dat er al 26 jaar hing, weg omdat het aanstootgevend zou zijn. Op het kunstwerk staat namelijk een blote borst. Herhaaldelijke klachten waren aanleiding het kunstwerk weg te halen. Een klacht van een vrouw die in de rechtbank aanwezig was voor een zedenzaak, was voor de rechtbank de druppel.
"De inrichting van de rechtbank moet ondersteunend zijn aan onze taak, namelijk onafhankelijke en deskundige rechtspraak. Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij niet begrijpen en er aanstoot aan nemen. Dan doet dat afbreuk aan onze taak en daarom hebben we het weggehaald", zei President Bart van Meegen.
Kamerlid Bergkamp wil van de ministers weten of zij het daarmee eens zijn. 'Bent u van mening dat met het tonen van een schilderij met ontblote borst de taak van de rechtbank in het geding zou kunnen komen?'

Verhouding in maatschappij?

Het Kamerlid wil weten of de ministers een conservatievere trend zien in de samenleving. 'Laat deze casus zien dat de verhouding tussen kunst en maatschappij de laatste jaren is veranderd en dat de samenleving kunst meer wil beïnvloeden?'
Bergkamp vraagt zich bovendien af of er beleid is over welke kunst er in een openbaar gebouw tentoongesteld wordt en welke afwegingen een rol spelen.
Het schilderij verdwijnt overigens niet helemaal uit de rechtbank. Het komt in een kantoor te hangen, met beschrijving.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.