GroenLinks wil dat provincie meebetaalt aan onderzoek naar dubbelspoor tussen Enschede en Zwolle

Op de trajecten Zwolle - Enschede en Deventer - Olst moet zo snel mogelijk dubbelspoor komen. Dat wil GroenLinks Overijssel. De partij wil dat de provincie meebetaalt aan een onderzoek om de mogelijkheden hiervoor in kaart te brengen.

De partij reageert hiermee op twee moties die zijn ingediend in de Tweede Kamer. In deze moties vragen coalitiepartijen de regering om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een snellere reistijd op de trajecten.

Wachten bij Nijverdal

Eén van de mogelijkheden om sneller te reizen is door dubbelspoor aan te leggen. Dan hoef je nooit meer bij Nijverdal te wachten op de vertraagde trein uit de andere richting.

GroenLinks Overijssel vindt dat een goed plan. We moeten meer met de trein en daarom moeten we betere en snellere service bieden, vindt de partij. Fractievoorzitter Robert Jansen pleit er daarom voor dat de provincie meebetaalt aan het onderzoek dat het Rijk mogelijk gaat uitvoeren. "Op die manier kunnen we zo snel mogelijk van enkelspoor af, dat is niet meer van deze tijd".  

"Ik zie het liefst dat het Rijk zijn verantwoordelijkheid neemt en dit soort flessenhalsen zelf up to date maakt, maar als ze het niet in hun eentje doen dan moet het maar samen met de provincie."

Twintig tot honderd miljoen euro

Maar wat kost dat? "Ik weet het niet precies, maar heb al eens getallen voorbij zien komen", vertelt Jansen.

"Het verdubbelen van het spoor tussen Deventer en Olst kost volgens mij tussen de twintig en honderd miljoen euro", aldus Jansen. "Soms moet je opnieuw tunnels en bruggen aanleggen, dus dat kost miljoenen. Maar dat is nog altijd minder dan de miljarden die wegen kunnen kosten."

Deel dit artikel: