nieuws

Het Sloep Opknap Project in Deventer kiest het ruime SOP

Na twee jaar hard werken is het eindelijk zo ver: 'Het Ruime Sop', een Zweedse vissersboot uit de negentiende eeuw, is gedoopt. De uit de zee getakelde boot is de afgelopen jaren opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Versierd met veel vlaggen en begeleid door tal van scheepjes kwam de sloep met de naam 'Het Ruime Sop' aan bij de kade van het IJsselhotel. Met het leeggieten van een glas champagne werd de sloep gedoopt.
"Eigenlijk had dat al veel eerder moeten gebeuren", erkent projectleider Theo Sips. "Maar we hebben nogal wat tegenslag gehad. De boot lekte en we hadden problemen met de motor", zegt Sips. 

Gatenkaas

De boot was echt letterlijk een wrak. Ze hebben de sloep van de zeebodem moeten takelen. Vol met gaten en planken die er bijna vanaf vielen werd de sloep naar Nederland getransporteerd om opgeknapt te worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De sloep uit Zweden
De sloep uit Zweden © Het Ruime Sop
Fotograaf: Het Ruime Sop

Voor het opknappen werd het project 'Het ruime SOP' gedoopt. Het doel is om tot een concreet eindresultaat te komen, maar ook om persoonlijk sterker te worden door arbeidsritme op te doen en vaardigheden te ontwikkelen. 
Van alle kanten schieten Deventer bedrijven, instellingen en vrijwilligers te hulp. "Dit is ontzettend mooi om te zien. En kijk eens wat een mooi resultaat", zegt Sips.

Dichter

Filmon is één van de deelnemers en heeft anderhalf jaar aan de boot gewerkt. "Ik kom uit Eritrea en was blij dat ik aan de sloep mocht werken. Ik had niet gedacht dat hij binnen twee jaar klaar zou zijn, dus ik ben blij", zegt Filmon. Hij gaat naar school en wil dan aan het werk.
Serdar, die uit het oosten van Turkije komt, is van oorsprong dichter. In Nederland is dat lastig om je geld mee te verdienen. Hij werkt ook mee aan de sloep en doet nu een bouwopleiding in Apeldoorn. 

Stalling gezocht

Vanaf 2019 worden er tochten voor kleine groepen met de sloep over de IJssel georganiseerd. De sloep wordt gevaren door ervaren schippers, allemaal vrijwillig. Ze vertellen dan over het project, over de flora en fauna en over de skyline van Deventer.
Het project is een groot succes geworden en daarom is er een tweede boot gekocht die opgeknapt moet worden. Hiervoor is Het Ruime Sop nog op zoek naar een overdekte stalling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.