Statenfracties 50Plus en PVV: "Giethoorn is geen attractie"

De partijen 50Plus en PVV in de Provinciale Staten willen dat de status van Giethoorn in de provinciale omgevingsvisie wordt gewijzigd. Nu wordt het dorp aangeduid als 'attractie'.

Statenlid Fred Kerkhof van 50Plus vindt dat niet juist richting de inwoners van Giethoorn om het dorp als 'attractie' te bestempelen.

"De inwoners worden overstroomd door toeristen. Voor hen die werkzaam zijn in de toeristenbranche heeft dit voornamelijk goede kanten, maar voor de inwoners die daar slechts wonen brengt het vooral overlast mee."

Toeristische trekpleister

50Plus en PVV stellen daarom voor om de status 'attractie' te veranderen in 'toeristische trekpleister'. Volgens PVV-Statenlid Ferdinand Geertman doet het wijzigen van de tekst geen afbreuk aan de omgevingsvisie, maar doet het wel recht aan de inwoners. "Zodat ze geen deel uit hoeven maken van een attractie."

SGP-Statenlid Dirk van Dijk doet weer een ander voorstel. Hij wil het woord 'attractie' veranderen in 'toeristische bezienswaardigheid'. 50Plus en PVV lijken hierin mee te gaan. Later vandaag wordt gestemd over de voorstellen.

Omgevingsvisie

In de omgevingsvisie legt de provincie uit welke ambities er zijn met het Overijsselse landschap. Vandaag neemt de provinciale politiek een besluit over een aangepaste versie van de omgevingsvisie. Zo zijn wat fouten hersteld en worden nieuwe besluiten verwerkt.

Deel dit artikel: