nieuws

Overijssel wil onderzoek naar effecten kilometerheffing vrachtwagens

Vrachtwagen vrachtauto
Vrachtwagen vrachtauto © iStock / Milos-Muller
De provincie Overijssel wil dat er een onderzoek komt naar de effecten van kilometerheffing voor vrachtwagens. Daar dringt het op aan bij het Rijk. Het kabinet overweegt al enige tijd zo'n kilometerheffing in te voeren.
Het onderzoek komt er op initiatief van de VVD. Volgens VVD-Statenlid Gert Brommer is het bedrijfsleven in Overijssel sterk afhankelijk van transport over de weg. Brommer vraagt zich af wat het effect zal zijn van de kilometerheffing voor de regionale economie.

Bereikbaarheid dorpen en steden

Ook is de VVD bang dat als het rekeningrijden op snelwegen wordt ingevoerd, veel verkeer zich verplaatst naar provinciale en lokale wegen. Dat kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Overijsselse dorpen en steden.
De VVD wil daarom dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek start naar de effecten van rekeningrijden voor de Overijsselse economie en infrastructuur. De liberalen hopen dat ook andere provincies de minister hiertoe oproepen.

"Geen kilometerheffing"

De PVV gaat nog een stap verder. Die partij wil dat de provincie Overijssel er bij het Rijk op aandringt om de kilometerheffing voor vrachtwagens helemaal niet door te laten gaan. De PVV is nu al overtuigd van de negatieve effecten hiervan.
Volgens Hidde Heutink van de PVV veroorzaakt een kilometerheffing een ongewenste lastenverzwaring voor de transportbranche. Ook zou het niet leiden tot minder files of een beter milieu.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.