nieuws

'Werkende staking' bij AkzoNobel in Hengelo: productie op halve kracht verder

Sinds zes uur vanmorgen wordt er door werknemers gestaakt bij AkzoNobel in Hengelo. Om veiligheidsredenen wordt het werk niet volledig stilgelegd, maar gaat de productie op halve kracht verder.
"Het is een werkende staking. Er wordt minimaal doorgewerkt. Het is niet veilig om het werk helemaal op nul te zetten. Veiligheid gaat voor alles."
Dat zegt FNV-bestuurder Erik de Vries over de stakingsactie die door de vakbonden is ingesteld uit onvrede over het uitblijven van een cao-akkoord. De vakbonden zijn sinds mei in gesprek met AkzoNobel over loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden, maar het bedrijf geeft volgens De Vries 'niet thuis'.
Met name de weigering van AkzoNobel om het kwakkelende pensioenfonds aan te vullen, zodat de werknemers ook na hun pensioen een redelijke welvaart kunnen genieten, is bij de vakbond in het verkeerde keelgat geschoten. "De overname door een Amerikaans investeringsbedrijf heeft AkzoNobel 10 miljard euro opgeleverd. We vragen daarvan 400 miljoen in het pensioenfonds te storten voor de werknemers. Dat lijkt me een schijntje. Maar het bedrijf geeft niet thuis."
De staking bij de vestiging van AkzoNobel duurt 24 uur en volgt op eerdere stakingen bij andere vestigingen van AkzoNobel deze week.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.