nieuws

Bidbook door noordelijke provincies voor verbreding sluis bij Kornwerderzand in Friesland

Overhandiging bidbook
Overhandiging bidbook © provincie Friesland
De provincies Overijssel, Drenthe, Flevoland en Friesland hebben woensdag gezamenlijk een bidbook overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De provincies willen met het bidbook de noodzaak van verbreding van de sluis bij Kornwerderzand onderstrepen.
De sluis bij Kornwerderzand ligt tegen de provincie Friesland aan. Maar ook Overijssel heeft belang bij die sluis.
"Verschillende bedrijven en overheden rond het IJsselmeer willen honderden miljoenen investeren in havens en nautische bedrijvigheid. Om die investeren los te maken moet de sluis worden verbreed", schrijft Gerrit Hofstra van de provincie Friesland. 

Nieuwe banen

Volgens de provincie Friesland leveren de investeringen maximaal drieduizend nieuwe banen op. Daarnaast is de oplossing ook milieuvriendelijker. "Vervoer van goederen van zee tot ver in het binnenland ontlast het wegennet van de Randstad. Ook is vervoer per schip milieuvriendelijker dan per vrachtwagen."
Het verbreden van de sluis bij Kornwerderzand en het vernieuwen van de bruggen van de Afsluitdijk gaat 205 miljoen euro kosten. De betrokken provincies, gemeenten en het bedrijfsleven willen hier 73,5 miljoen euro aan bijdragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.