Weblog: Mark Haayema zoekt naar grote en kleine 'waarommen' voor kinderen en grote mensen

Aan tafel! roept Twan, de televisiepresentator in de nieuwe Gnaffel theatervoorstelling Het Bos Draaft Doorrrrr, van schrijver en acteur Mark Haayema. Mark is behalve een heerlijke kinderboeken-schrijver, ook een grappige en geloofwaardige poppenspeler.

Zoals hij een pop laat leven, zag ik er nog niet veel. Mark wordt één met de pop of 't nu mens of dier is. En juist in Het Bos Draaft Doorrrr zijn dieren prominent aanwezig. Neem Wolf, het schaap, die het in alles volstrekt eens is met Twan de presentator (Joep Onderdelinden, u weet wel: acteur en cabaretier). Of Silvia Slak (Anniek Stokkers), die een dag te laat komt bij de uitzending en toch nog mee mag doen. Omdat ze een spoor trekt met haar slijm, een metafoor die Twan toch eigenlijk wel heel goed past.

Lees verder onder de foto...

Mark Haayema (Foto: RTV Oost)
Mark Haayema (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Mark Haayema

Mark Haayema zoekt naar grote en kleine 'waarommen' voor kinderen, en eigenlijk net zo goed voor de grote mensen achter de kinderen. 'Hoe kan het dat mensen zo met elkaar omgaan? En hoe komt het dat mensen zo ontzettend verschillend kunnen denken? Ik probéér dat te begrijpen'. Waarbij Mark uitlegt dat juist dieren zo fijn zijn om mee te werken. De eenvoud van dieren werkt; je weet wat je van een kip, paard, kat, vis of hond kunt verwachten. 

 

Zo staan in Marks elfde kinderboek Pad & Rat, ook inspiratie voor de Gnaffelvoorstelling, acht gesprekken tussen dieren. Tussen de Olifant en het Varken bijvoorbeeld, waarbij Olifant uit de hoogte aan Varken vertelt hoeveel kleuren de lucht kan hebben. Een varken kan namelijk niet omhoog kijken. Als de regent valt komt Varken tot de conclusie dat het helemaal niet zo erg is dat hij het niet kan zien. Hij springt immers toch het liefst in een modderplas. Iets dat een olifant niet kan: springen...

Lees verder onder de foto...

Het bos draaft doorrr (Foto: RTV Oost)
Het bos draaft doorrr (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Het bos draaft doorrr

En zo verrast Mark Haayema steeds weer. In zijn theaterdialogen, kinderboek-verhaaltjes en terwijl ik hem achter de schermen en thuis spreek (inmiddels is Soest dat, in Hardenberg liggen zijn roots) leer ik hem weer een beetje beter kennen. Want Mark schrijft niet alleen kinderboeken en theatervoorstellingen, hij is niet alleen acteur (Boterhamshow) en poppenspeler, hij schrijft ook liedteksten voor Kinderen voor Kinderen en voor Herman van Veen. Binnenkort komt er een klassiek 'Dreumesconcert' en daarna een droomklus: een voorstelling met de inspiratie van Fiep Westendorp over Pluk van de Petteflet. Het komt gewoon op hem op af.. dat is het mooie.

 

In deze OverUIT de Kunst ook een rol voor kinderen vanzelfsprekend, wat wat vinden zij eigenlijk van de voorstelling?? 

Je ziet het zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.

Inga Tjapkes

Meer over dit onderwerp:
OverUIT de Kunst Cultuur Weblogs
Deel dit artikel: