nieuws

Verzakte huizen met duimdikke scheuren in Geerdijk: komt dit door werk aan het kanaal?

Bewoners van zo'n 30 woningen in Geerdijk praten met de provincie en het waterschap over de schade aan hun woning na werkzaamheden aan het kanaal Almelo - De Haandrik.
Leonie Schonewille woont aan de rand van Vroomshoop tegen Geerdijk aan. Haar hele huis zit onder de scheuren en op een aantal plekken is sprake van lichte verzakkingen. Vooral in de keuken is sprake van duimdikke scheuren. "Ik maak notities van de ergste scheuren en meet ze op, de scheur in de keuken is de laatste weken een halve centimeter groter geworden. Het was m'n droomhuis maar nu vind ik het doodeng om hier te wonen. Een van m'n kinderen slaapt precies boven de keuken." 
In 2011 kocht ze haar droomhuis met uitzicht op het kanaal. Ze stichtte een gezin en is zwanger van de derde. "Ik moet eigenlijk aan m'n ongeboren kind denken maar ik ben alleen maar bezig met m'n huis, ik sta ermee op en ga ermee naar bed."

Scheuren, verzakkingen en natte kelders

Douwe Bouma woont in Geerdijk en heeft de signalen uit het dorp verenigd. "Een kleine maand geleden heb ik een bijeenkomst georganiseerd en toen bleek dat veel bewoners aan het kanaal dezelfde problemen hebben. Verzakkingen, scheuren en natte kelders. Het kan haast niet anders dan dat het is veroorzaakt door de recente werkzaamheden aan het kanaal."
In 2011 werd er begonnen met opwaarderen van het Kanaal Almelo - De Haandrik zodat er ook grotere schepen tot zo'n 700 ton kunnen varen. Er werd gebaggerd en er werden extra grote damwanden geplaatst. Het 18 miljoen euro kostende project werd in 2014 feestelijk afgerond. 

Topje van de ijsberg

Het lijkt Bouma sterk dat alleen inwoners van Geerdijk problemen ondervinden na de werkzaamheden. "Er is van Almelo tot Hardenberg gewerkt aan het kanaal, het zou maar zo kunnen dat er nog veel meer meldingen komen. In Geerdijk praat je over enkele tonnen euro's aan schade. Dit kan wel eens een heel grote dossier kunnen worden."

Commissie

De inwoners van Geerdijk zijn in gesprek met de provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen. Gedeputeerde Boerman heeft toegezegd dat een commissie de problemen gaat onderzoeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.