Problemen door extreme droogte in Twente nog niet voorbij

Het heeft in Twente minder geregend dan normaal in de maand september en daardoor zijn de problemen door de droge zomer en de extreem lage waterstanden nog niet voorbij. In plaats van de normale zeventig millimeter is er de afgelopen maand slechts veertig millimeter gevallen, blijkt uit cijfers van Weeronline.

"De problemen met de extreme droogte zijn in het bijzonder in Twente nog niet opgelost. In het westen is veel meer neerslag gevallen dan in het oosten van Nederland", licht weerman van Weeronline Jaco van Wezel toe.

Tekort

Over de hele periode van 1 april tot en met 30 september heeft Weeronline berekend dat er in Twente een te kort aan water van ruim driehonderd millimeter is ontstaan. Dit is overduidelijk meer dan in andere delen van Nederland, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Holland en Noord-Holland waar het te kort nu 'slechts' tweehonderd millimeter bedraagt. 

"Het gaat om de combinatie tussen de hoeveelheid neerslag en de totaal aantal zonuren, waardoor het water weer verdampt. Als we alles bij elkaar optellen is het tekort in Twente dus driehonderd millimeter", aldus Jaco van Wezel.

Gevolgen

"Voor de landbouw is het oogstseizoen voorbij, maar als de droogte aanhoudt, dan gaat het problemen geven in het voorjaar, omdat het gewas dan niet makkelijk groeit door de lage grondwaterstand", vertelt Jacco van Wezel. Ook wordt in het voorjaar pas duidelijk hoeveel bomen de afgelopen droge zomermaanden niet hebben overleefd, omdat deze bomen dan niet in bloei komen.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Deel dit artikel: