nieuws

Nieuwe podcast: Welkom Wolf... last of zegen?

Welkom Wolf... last of zegen?
Welkom Wolf... last of zegen? © RTV Oost
De wolf is terug in Nederland! In maart 2015 gebeurt iets dat al zo'n 150 jaar niet is voorgekomen: er loopt een wilde wolf door Nederland, door Groningen en Drenthe om precies te zijn. En een jaar later wordt 'ie ook in Overijssel gezien. Vanaf dat moment kriebelt het bij mij, Roelof Westerhof. Redacteur bij RTV Oost én groot liefhebber van het roofdier.
Ik ben van jongs af aan al gefascineerd door de wolf. Ik las, keek en luisterde alles dat ik kon vinden over het dier. Zocht ze op in dierentuinen. En heb ze ook laten tatoeëren. Maar in het wild heb ik nog nooit eentje gezien.

Hek versus vrije natuur

Een wolf in een dierentuin is heel wat anders dan een wolf in het wild. Zo'n hek doet toch af aan de ervaring en het dier vertoont ander gedrag dan in de vrije natuur. Nu de wolf steeds vaker in Overijssel rondloopt, ga ik onderzoeken of ik hem in het wild kan zien. 
Wolf
Wolf © iStock
Voor de nieuwe podcast van RTV Oost ga ik op zoek naar de wolf in onze provincie. Ik ga alleen op pad én met mensen die beroepsmatig met de wolf bezig zijn. Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Wolven in Nederland, ze zien de terugkeer van de wolf als een positieve gebeurtenis.

Dode schapen

Maar hoe mooi de terugkeer volgens sommigen ook is, voor een andere groep mensen is het een verschrikking. Want alleen al dit jaar zijn er in Overijssel meer dan veertig schapen gedood door een wolf. Landelijk ligt dat aantal op meer dan honderddertig. Schapenhouders - en een aantal organisaties - zien de wolf dan ook liever weer vertrekken.
Tijdens mijn zoektocht hoor ik verhalen van onder meer getroffen boeren, van landbouworganisatie LTO en van platform NoWolves. Ze willen geen wolf in Nederland en als 'ie dan toch moet komen, dan moeten er heel strenge regels aan de terugkeer verbonden zijn.
De komende weken neem ik je mee op mijn zoektocht. Vandaag is aflevering 1 online, houd onze website in de gaten voor de volgende afleveringen.
Volg de podcast Welkom Wolf... via rtvoost.nl/podcast, iTunes of Stitcher.
Luister hieronder de eerste aflevering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.