Demonstratie Pegida met 'schokkende beelden' voor Enschedese moskee verloopt rustig

De extreemrechtse beweging Pegida heeft vanavond in Enschede gedemonstreerd. Zo'n twintig leden van Pegida hebben twee uur lang voor de moskee in de Tweede Emmastraat gestaan. "Om het ware gezicht van de islam te tonen", schreef voorman Edwin Wagensveld op Twitter.

Tientallen politieagenten waren aanwezig om de demonstratie rustig te laten verlopen. De straat en omgeving waren hermetisch afgesloten en de politie controleerde iedereen in de omgeving.

Mogelijk geweld

Volgens Wagensveld kwamen veel Pegida-leden niet opdagen door de communicatie van de gemeente Enschede. "De gemeente heeft altijd gezegd dat er een tegenpartij is die mogelijk gewelddadig reageert op onze acties. Daarom komen veel mensen van ons niet opdagen. Zij vinden het risico te groot."

Tot een confrontatie met een tegenpartij kwam het vanavond niet. De veertig tegendemonstranten zijn door de politie op afstand gehouden. Die actievoerders verspreidden de boodschap: 'racisme is geen oplossing'.

Schokkende beelden

Op een groot scherm toonde de extreemrechtse beweging beelden van onthoofdingen, verkrachtingen, dierenleed en andere video's van de groepering IS. Zo wilde Wagensveld 'het ware gezicht van de islam tonen'. "Dingen die je normaal niet op televisie ziet", beschrijft de voorman.

De gemeente Enschede was vooraf op de hoogte van de demonstratie en de getoonde beelden. Toch wilde en kón de gemeente deze actie niet verbieden. "Als gemeente hebben wij geen oordeel over de inhoud van de demonstratie. Dat valt onder vrijheid van meningsuiting. En als er weinig aandacht aan wordt gegeven, is de kans groot dat een tegenreactie uitblijft", reageert woordvoerder Ton Kamp.

Eerdere acties

Pegida heeft vaker in Enschede actie tegen de islam gevoerd. Zo werden er op de bouwgrond van de nieuwe moskee kruizen geplaatst en de grond 'ingewijd' met varkensbloed .

Meer over dit onderwerp:
Pegida Enschede moskee Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: