nieuws

Werknemers Hassink Drukkers uit Haaksbergen leggen werk neer voor betere cao

Hassink Drukkers Haaksbergen
Hassink Drukkers Haaksbergen © Google Maps
Werknemers van Hassink Drukkers uit Haaksbergen houden vanmiddag een werkonderbreking van twee uur. Aanleiding daarvoor is het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao Grafimedia. Als de werkgevers niet met een beter cao-bod komen, volgen meer acties.
De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden liepen vorige week op niets uit.
Werknemers in de grafimedia willen een nieuwe cao met zes procent loonsverhoging in 24 maanden, met een minimum van duizend euro per jaar. Ook pleiten de werknemers voor een uitgebreid generatiepact.

Reparatie WW

Zij willen de laatste vijf jaar vóór AOW, of tien jaar voor mensen die langdurig nachtdiensten werken,een dag minder kunnen werken, tegen een kleine bijdrage. Jonge werknemers kunnen daarbij vrijvallende uren invullen. Ook willen de werknemers zo snel mogelijk een reparatie van het derde WW-jaar.
De werkgevers komen niet tegemoet aan die eisen. Zij bieden vier keer één procent loonsverhoging in 27 maanden tijd en een uitgekleed generatiepact, zonder herbezetting en zonder regeling voor nachtdienstmedewerkers. Ook stellen ze voorwaarden aan de WW-reparatie.

'Diefstal'

Volgens Bernard van Iren, bestuurder van FNV Media & Cultuur, willen de werkgevers ook het dagvenster oprekken met twee uur. Dat is het deel van de dag dat als werktijd geldt en waarover geen overwerkvergoeding berekend wordt. "Dat ligt heel gevoelig bij onze leden. Plat gezegd betekent het gewoon diefstal van overwerkvergoeding. De mensen gaan dat echt niet accepteren."
Daarnaast zijn er pijnpunten bij het al dan niet uitbetalen van het volledige loon bij ziekte en het al dan niet vastleggen van de onregelmatigheidstoeslag in de cao.

Staking

Het grootste deel van de sector Grafimedia omvat de drukkerijbranche, een van de oudste branches in Nederland. Ook reproductie- en fotobedrijven behoren tot deze sector. De meeste ondernemingen in de grafimedia zijn kleine bedrijven.
Hassink Drukkers is een drukkerij met dertig werknemers. Het bedrijf is belangrijk voor de regio. Daarnaast zit het bestuur van de drukkerij in een van de werkgeversorganisaties. Of meer Overijsselse bedrijven in de grafimedia vandaag het werk neerleggen, is niet bekend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.