nieuws

Twenterand bereidt koopzondag voor in Vroomshoop

Gemeente Twenterand bord
Gemeente Twenterand bord © RTV Oost/ Allard Olsman
De kans dat er op zondag 23 december in Vroomshoop kan worden gewinkeld, is groot. De gemeenteraad van Twenterand stemde dinsdagavond met een ruime meerderheid van vier stemmen voor een motie van die strekking.
Dertien raadsleden stemden in een hoofdelijke stemming voor de motie, die was ingediend door de VVD en die mede was ondertekend door PvdA/GroenLinks en de PVV. Negen raadsleden, voornamelijk van de christelijke partijen, stemden tegen.

Pilot

Volgens indiener Erik Kobes van de VVD is er bij Ondernemend Vroomshoop een grote behoefte aan ruimere openingstijden. Daarom pleit hij voor een koopzondag op 23 december, als pilot. Kobes: "Ze hebben meermalen aangegeven dat ze een pilot willen en ook het winkelend publiek heeft deze wens." 

Debat in de gemeenteraad volgt

Het college moet nu de winkeltijdenverordening aanpassen om (eenmalig) de winkelopenstelling op zondag mogelijk te maken. Wethouder Harmsen zegde toe, een concept voor de gewijzigde winkeltijdenverordening voor te bereiden. Deze zal vier weken ten inzage zal liggen en komt dan op 4 december in stemming komt in de gemeenteraad. Volgens burgemeester Van der Kolk was dat ruim op tijd voor de winkeliers om er op 23 december op in te spelen.
Wethouder Harmsen benadrukte wel, dat een aanpassing van de winkeltijdenwet wel juridisch moest kloppen. "We kunnen geen onderscheid maken in onze gemeente. Dus het moet ook gelden voor Den Ham en Westerhaar." Hij vroeg zich wel af hoe de pilot moet worden geëvalueerd.
Kobes was daar duidelijk over: "Dat moeten we aan Ondernemend Vroomshoop over laten. En als de pilot niet goed gaat, dan beginnen ze er verder niet meer aan". 

'De collectieve rustdag is wat waard'

Jonker (SGP) vond de motie niet goed onderbouwd en miste aandacht voor de positie van de (winkel)medewerker. "De wereld draait door, onze collectieve rustdag is wat waard. We houden niets tegen, maar gaan voor een zorgvuldig debat. Dit moet je er niet door willen jassen." Smelt van de ChristenUnie vroeg aandacht voor de kleine winkelier, die volgens hem aan het korstte eind trekt. Hij pleitte voor het Rotterdamse model, waarbij binnen de mogelijkheden van de winkeltijdenwet winkeliers zelf hun openingstijden bepalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.