Beroofde Janny Bakker uit Zwolle krijgt honderden kaarten als steun, daders zijn herkend

Haar kamer staat vol met bossen bloemen. Het aantal kaarten met lieve teksten erop kan ze bijna niet meer tellen. Het zijn er zo'n tweehonderd. Janny Bakker, de vrouw van 84 die begin september werd beroofd en op de grond geduwd in Zwolle, wil iedereen bedanken voor het medeleven.

In een korte video bedankt ze iedereen voor de bloemen en de vele kaarten die ze heeft ontvangen, nadat ze twee weken geleden haar verhaal vertelde in het opsporingsprogramma Onder de Loep. "Ik heb er echt een trauma aan overgehouden", vertelde ze toen emotioneel. Ze durft sinds de beroving niet meer alleen te zijn. 

tekst gaat verder onder de video

Janny deed op vrijdagochtend 7 september boodschappen bij Albert Heijn aan de Forelkolk in Zwolle. Een man en een vrouw gedroegen zich daar verdacht en keken uiteindelijk de pincode af toen Janny die intoetste. Daarna werd ze achtervolgd, tot aan haar huis.

Op de grond geduwd 

Bij haar voordeur werd ze vastgepakt door de man. Het lukte hem de portemonnee van Janny te stelen. Daarna duwde hij haar op de grond. Enkele minuten later waren de man en de vrouw al te zien bij een geldautomaat, terwijl ze probeerden geld met Janny's bankpas op te nemen. Maar dat lukte niet, want Janny had al de bank gebeld en haar pas laten blokkeren. 

Haar verhaal in Onder de Loep werd op social media massaal gedeeld. Er keken ruim 850.000 mensen naar de video op Facebook, waarin ook de verdachten te zien waren. Op Facebook werd ook spontaan een actie op touw gezet om Janny kaartjes te sturen. Al die kaartjes, samen met vele bossen bloemen kreeg ze deze week van de politie. 

Man en vrouw uit Roemenië herkend

Het massaal delen van de beelden heeft effect gehad. De politie heeft inmiddels de identiteit van de man en de vrouw die Janny beroofden kunnen achterhalen. Het zijn twee inwoners van Roemenië, die inmiddels Europees gesignaleerd staan. 

"Ik wil iedereen hartelijk danken voor het medeleven, de kaarten en de bloemen", zegt Janny nu twee weken later in een videoboodschap. "Ik hoop dat het weer goed met me gaat, maar tot nu toe nog niet. Dank je wel voor al het medeleven", besluit Janny.  

Deel dit artikel: