nieuws

Kleine windmolen moet Markelo over de streep trekken voor duurzame energie

Windmolens: ze zijn groot en maken ook nog eens lawaai. En dan die vreselijke slagschaduw. Ook al ben je voor duurzame energie - zo'n lelijk ding wil je niet in je achtertuin. De stichting Anpak'n in Hof van Twente heeft daar iets op gevonden: gisteren werd een prototype van een duurzame windmolen geplaatst op het erf van Willem Hegeman aan de Plasdijk.
Hegeman is zelf al langer bezig met duurzaamheid. Op het dak van zijn schuur liggen 86 zonnepanelen, en er komen er nog meer bij. Ook heeft hij dankzij de stichting Anpak'n heatpipes laten plaatsen. Deze boilers leveren hem warm water, onder meer voor het schoonmaken van de stallen. 

Kortere wieken en meer opbrengst

Een windmolen op zijn erf ziet hij wel zitten. "We moeten allemaal van het gas af, dat wordt straks onbetaalbaar", zegt hij. De molen die vanmiddag werd geplaatst is nog maar een prototype. De kop van de molen ziet er uit als een donut, de wieken zelf zijn een stuk korter dan je gewoonlijk ziet.
Henk Naafs van Anpak'n: "Deze vorm zorgt voor een veel grotere opbrengst dan de grotere windmolens." Bovendien heb je amper slagschaduw.

Geen 'woesh'-geluid

De paal waar de motor op staat is opengewerkt, te vergelijken met een elektriciteitsmast. De open structuur heeft als voordeel dat het irritante 'woesh'-geluid bij het draaiden van de wieken achterwege blijft. De innovatieve molen is ontwikkeld door MegaWindForce.

Dag van de duurzaamheid

De windmolen is te bekijken op de Dag van de Duurzaamheid, die op 10 oktober op het erf van Hegeman wordt gehouden. De stichting Anpak'n presenteert dan allerlei duurzame initiatieven zoals heatpipes, telemetrie, Milk2Heat en Phase Change Materials.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.