Weblog: Storm over Beulaeke decor van Cultuurprijs Overijssel 2018

Het is het tijdperk van de streekmusicals: Project IJssellinie, van Katoen en Nu, Stork, Het verzet kraakt, de Wilde Deerne, en de Storm over Beulaeke. De eerste en laatste spelen een rol deze week in de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel. Want ja, het is weer zover.

Drie kunst en cultuurmakers zijn gekozen, een paar maanden geleden alweer om alles wat ze de afgelopen jaren bereikt hebben, om dat wat ze voor Overijssel betekenen en omdat ze anderen inspireren met hun werk. 

 

Jolmer Versteeg (1983, Zwolle) regisseur - genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2018

Daniel Rowland, (1972, Londen) violist - genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2018

Spijkers en Spijkers (1970, Bruchterveld) de tweelingzussen Truus en Riet, modeontwerpers - genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2018 

 

Prachtige kunst- en cultuurmakers die - dat blijkt dit jaar misschien nog wel duidelijker dan ooit- hun publiek boven alles stellen. Daniel, Riet en Truus, en Jolmer zijn vooral bezig met het willen raken van andere mensen. Dat doet Jolmer Versteeg met zijn intense en bijzondere theaterprojecten, meer en meer spektakeltheater op locatie; Truus en Riet doen dat met hun ontwerpen, waarbij hun liefde voor het vrouwzijn en andere vrouwen er vanaf spat (“ik vind het zo jammer dat veel vrouwen onzeker zijn, elke vrouw is zo mooi!”) en Daniel speelt de sterren van de hemel om kippenvel op ieders lijf te bewerkstelligen. 

 

De uitreiking is dit jaar dus in Steenwijk, in de Meenthe, want ieder jaar krijgt een andere gemeente en een ander theater de ruimte om de uitreiking op geheel eigen wijze te organiseren. Die uitreiking en de voorstelling met als thema Storm over Beulaeke van Barbara Lok, zendt TV Oost vrijdag 5 oktober in een lange special van bijna een uur uit. Twee keer zelfs. 

 

In OverUITdeKunst dit weekend nemen we een kijkje achter de schermen. De hectiek die het grote koor van mensen uit de wijde regio, de amateuracteurs en -actrices die met 6 locatievoorstellingen echt wel weten wat ze doen en die mooie muziek van Barbara Lok. 

 

En last, but not least: interviews met de winnaars. 

Genoeg reden om het niet te willen missen! 

Inga Tjapkes

Cultuurprijs Overijssel 2018 zie je vrijdag 5 oktober om 21.00 en 23.00 uur bij TV Oost. Interviews met de winnaars zie je zondag 7 oktober in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.