nieuws

Celstraf voor man die opriep tot een Project X-feest in Enschede

150 jongeren bij Project X Enschede
150 jongeren bij Project X Enschede © News United / Dennis Bakker
De rechtbank in Almelo heeft een 29-jarige Enschedeër veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan vijftien maanden voorwaardelijk omdat hij vorig jaar opriep tot een 'Project X-feest' in zijn woonplaats.
Naast de celstraf moet de man zich laten behandelen in een kliniek. Werkt hij daar niet aan mee, dan moet hij de vijftien maanden die hij nu voorwaardelijk heeft gekregen alsnog uitzitten.
Het feest bij het winkelcentrum in de Enschedese wijk Stroinkslanden ging niet door, maar er werden wel vernielingen aangericht door mensen die gehoor gaven aan de oproep. De Enschedeër moet de schade die daarbij ontstond vergoeden, meer dan 10.000 euro.

Feestje voor broer

De 29-jarige beloofde via diverse nep-accounts op Facebook dat er een groot feest, met dj's en drank, zou komen. In de uitnodigingen riep hij op om met meer dan vijftigduizend mensen naar Enschede te komen. De Enschedeër werd de dag voor het geplande feest opgepakt. 
Twee weken geleden gaf de man aan dat hij alleen een 'gezellig feestje' wilde bouwen voor zijn broer die net na zeven jaar tbs was vrijgekomen. Hij beweerde dat hij de drank en muziek al had geregeld maar dat kon hij niet aantonen. Voor de aangerichte schade als gevolg van zijn oproep voelde hij zich niet verantwoordelijk. Volgens de man was het niet uit de hand gelopen als hij niet was aangehouden. 

Ook straf voor oplichtingen

De Enschedeër is geen onbekende van politie en justitie, hij heeft sinds 2002 een fors strafblad opgebouwd. De straf die de rechters in Almelo hem oplegden is ook voor een serie oplichtingen, diefstallen en bedreiging. Hij verkocht gehuurde dj-installaties door en wist kwetsbare vrouwen over te halen tot het afsluiten van telefoonabonnementen. De telefoons verkocht hij vervolgens door terwijl de vrouwen met de kosten voor het abonnement bleven zitten. 
De reclassering probeerde hem al meermaals op het rechte pad te krijgen, maar dat mislukte steeds. Afgelopen zomer ging de man ervandoor tijdens een verlof uit de gevangenis. Hij mocht zijn terminaal zieke moeder bezoeken maar kwam niet terug.  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.