Violist Daniel Rowland uit Weerselo wint Cultuurprijs Overijssel 2018

Violist Daniel Rowland uit Weerselo heeft de Cultuurprijs Overijssel 2018 gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. De Talentprijs gaat dit jaar naar de 22-jarige danser Tiemen Stemerding uit Enschede.

Voor de Cultuurprijs komen alle domeinen op gebied van kunst en cultuur in aanmerking. Bij de prijs is het van belang dat het werk inspirerend is en dat het een culturele en sociale waarde heeft voor Overijssel. De Talentprijs is een prijs voor talent uit Overijssel dat afgelopen cultuurseizoen een bijzondere prestatie heeft geleverd.

Zeer authentieke stijl

Daniel Rowland wordt gezien als een uitzonderlijk getalenteerde violist met een zeer authentieke stijl. Hij reist als primarius van het gerenommeerde Brodsky Quartet de hele wereld rond. Rowland doceert ook aan het bekende Royal College of Music in London en is gastdocent aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama.

“Sinds 2005 bestiert hij het Stiftfestival. Door zijn contacten in de internationale muziekwereld weet Daniel musici van grote naam aan dit festival te binden. Dit in combinatie met zijn inzettingsvermogen en enthousiasme zorgt ervoor dat de provincie Overijssel
met het Stiftfestival ieder jaar weer een prachtig cadeau ontvangt. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend”, aldus de jury.

Grote passie voor dans

De jury is onder de indruk van de wilskracht van Tiemen Stemerding. Al sinds zijn negende heeft hij een grote passie voor dans. Al jarenlang is Enschedeër dagelijks gedisciplineerd bezig met zware fysieke danstrainingen waarin hij streeft naar perfectie. Dit doorzettingsvermogen laat Tiemens wilskracht

"Tiemen is continu bezig met zijn eigen ontwikkeling. Op dit moment is hij naast uitvoerend danser ook op zoek naar nieuwe wegen om zijn talent te verkennen. Hij is nu als dansmaker/choreograaf zelf dans aan het creëren”, aldus de jury. 

Publiek en jury

De winnaars zijn gekozen aan de hand van de stem van het publiek en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (Boekhandel Broekhuis), Wilja Jurg (Raad van Cultuur) en Marianne van de Steeg (Almelo promotie). De prijs werd uitgereikt door vice-voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Henk Jan Meijer.

Morgen om negen uur 's avonds zie je bij TV Oost een uitgebreide samenvatting van de Cultuurprijs Overijssel 2018. De uitzending wordt om elf uur 's avonds nog een keer herhaald. Verder zie je aanstaande zondag in het programma OverUIT de Kunst de interviews met de winnaars en hoe het er bij de Cultuurprijs uitreiking achter de schermen aan toe ging

Deel dit artikel: