nieuws

Aantal asielzoekers in Overijsselse azc's gestegen

Het azc in Schalkhaar
Het azc in Schalkhaar © RTV Oost / Bart Kieft
Het aantal asielzoekers dat nu in de asielzoekerscentra in Overijssel verblijft, is de afgelopen maanden gestegen. De drie azc's die Overijssel nog telt, zijn zo goed als vol. Volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is dat vooralsnog geen probleem omdat vluchtelingen over het hele land verspreid worden.
Overijssel heeft nog azc's in Almelo, Schalkhaar en Hardenberg. In lijn met het landelijke beeld is in die drie centra de bezetting gestegen. 
Tot problemen heeft dat niet geleid aangezien het COA plaatsen had gereserveerd voor een eventuele toename van het aantal vluchtelingen. Die aantallen zijn altijd in beweging. De ene keer wat sterker dan de andere keer. "Dat is inherent aan ons werk", meldt een woordvoerster van het COA. 
In Almelo is de bezetting gestegen van 85 procent in juli naar 98 procent nu. In Hardenberg is nog iets meer ruimte; daar steeg de bezetting van 83 procent naar 93 procent. In Schalkhaar steeg de bezetting van 84 procent naar honderd procent. 
Een oorzaak van de toename is het tekort aan personeel bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Omdat het aantal asielzoekers weer stijgt, loopt door een tekort aan personeel de wachttijd op voor een beoordeling van de asielaanvragen. "De procedures lopen langer door", aldus de woordvoerster van het COA."Daarom stokt het ook bij ons."
In Overijssel hoeven ondanks de stijging van het aantal asielzoekers geen extra opvanglocaties geopend te worden. Er is nog voldoende ruimte in azc's in andere regio's in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.