nieuws

Deskundige onderstreept waarschuwing Van Hijum: 'Handel met China niet zonder risico'

De waarschuwing van gedeputeerde Eddy van Hijum aan Overijsselse bedrijven om voorzichtig te zijn in de handel met China is terecht. Dat zegt prof. dr. Rob de Wijk, deskundige internationale betrekkingen, in een interview met TV Oost.
De Wijk, bezig aan een boek over de opkomst van China als wereldmacht,  bevestigt de negatieve bevindingen van Van Hijum tijdens de laatste handelsmissie naar China in september. De Overijsselse gedeputeerde concludeerde tijdens zijn bezoek aan China dat bedrijven daar, die zich voordoen als potentiële handelspartner, eigenlijk vooral uit zijn op het verwerven van de kennis en nieuwste technologieën in ons land. 

Naïeve opstelling

Het onderhouden van handelsbetrekkingen met bedrijven in de Europese Unie is een alternatief voor de bedrijfsspionage, waarvan de Chinezen zich al langer bedienen. "Het is naïef om te denken dat handel bedrijven met Chinezen zonder risico is", aldus De Wijk. Hij verwondert zich dan ook over de opstelling van een politieke partij als de ChristenUnie, die zich afvraagt of Van Hijum niet erg terughoudend is met betrekking tot het aanknopen van handelsbetrekkingen met China.

Grootste wereldmacht

De Wijk stelt dat China in 2030 de grootste macht ter wereld zal zijn. "Nu al zijn de Chinezen heel hard bezig om de wereldorde te wijzigen. China heeft zich tot doel gesteld om al tussen 2020 en 2025 de grootste wereldmacht op gebied van de industriële ontwikkeling te zijn. Daarbij hoort het vergaren van de allernieuwste technologie en kennis. Die wordt waar nodig gehaald uit het westen."

Ondergeschikt aan Chinese motieven

De deskundige legt uit dat alle bedrijven in China volgens de wetgeving daar moeten meewerken aan de doelstelling van de Chinese overheid: binnen een decennium wil China de wereldorde bepalen. "Het betekent dat alle Chinese bedrijven zich ondergeschikt moeten maken aan de economische en politieke motieven van de staat. Maar die ondergeschiktheid geldt ook voor de buitenlandse bedrijven die handel met China willen drijven."
Hoe gaat dat dan in zijn werk? De Wijk: "Bedrijven uit Nederland die handel willen drijven met Chinese partners zijn verplicht hun technologieën en kennis te delen en over te dragen. Dat is verplicht, anders geen handel."

Geen wederzijdse voordelen aan handel met China

Het risico is dat als je daar aan meewerkt je op termijn de economie in eigen land verzwakt en die van China versterkt, stelt hij. "Het is naïef om te denken dat het zo'n vaart niet zal lopen en dat er aan de handel met China alleen maar wederzijdse voordelen zitten. Dat is absoluut niet zo."
De Verenigde Staten heeft het Chinese gevaar voor de gevestigde wereldorde inmiddels wel onderkend. "Het is niet voor niks dat Trump nu een handelsoorlog met China is begonnen."
Nieuwe zijderoute van en naar China 
Volgens De Wijk is China bezig met het opzetten van een 'nieuwe zijderoute', waarin inmiddels al zo'n 60 landen participeren. "Met name de economisch zwakkere landen in de EU, zoals de voormalige Oostbloklanden en Griekenland, denken te profiteren van het importeren van Chinese producten. Het gevaar bestaat dat de EU wordt ondermijnd, omdat deze landen economisch afhankelijk worden van wereldmacht China. De EU loopt daarmee het risico om zijn belangrijke positie in de wereldorde te verspelen. Dat kan heel hard gaan", zo waarschuwt hij.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.