Rijssen-Holten, Dinkelland, Borne en Oldenzaal hebben het prima voor elkaar met de AED

De gemeenten Rijssen-Holten, Dinkelland, Borne en Oldenzaal hebben het prima voor elkaar als het om de beschikbaarheid van AED's gaat. In elke buurt waar zo'n reanimatie-apparaat hangt, is deze ook daadwerkelijk 24 uur per dag bereikbaar.

Een 100 procent beschikbaarheid van bestaande AED's is niet zo vanzelfsprekend, zo signaleert de Hartstichting. In de praktijk blijkt dat nogal wat van de reanimatie-apparatuur achter gesloten deuren in winkelpanden of kantoren staat en dus niet altijd voor het grijpen ligt. Dat is geen veilige situatie. Daarnaast is niet bij iedereen bekend waar de dichtst bijzijnde apparaten zich bevinden. De Hartstichting heeft uitgezocht dat een derde van alle Nederlanders dat niet weten. 

In het belang van een veilige buurt wil de Hartstichting bereiken dat alle 15 duizend AED's in ons land 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn. En ook dat iedereen weet waar het apparaat zich in de directe omgeving zich bevindt.

In Overijssel geldt voor een kwart van alle AED's nog verbetering noodzakelijk is, als het om de bereikbaarheid gaat.

Op termijn wil de Hartstichting toe naar een verdubbeling van het aantal huidige AED's. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een gezamenlijk aan te schaffen. Slachtoffers van een hartstilstand zouden buiten het ziekenhuis binnen zes minuten de juiste hulp moet kunnen krijgen. Daar is een dekkend netwerk van AED's in Nederland voor nodig.

Meer over dit onderwerp:
AED Dinkelland Borne Oldenzaal Rijssen-Holten Nieuws
Deel dit artikel: