nieuws

Problemen beschadigde huizen kanaal Almelo-De Haandrik groter dan gedacht: teller loopt verder op

De problemen rond beschadigde huizen langs het kanaal Almelo-De Haandrik blijken groter dan aanvankelijk gedacht. Niet alleen het aantal woningen met averij loopt verder op, maar ook het aantal locaties breidt zich uit. Het dorp Geerdijk is vooralsnog het epicentrum van de overlast, maar er zijn nu ook klachten gemeld vanuit Vroomshoop en Beerzerveld.
Sinds de bewonersavond medio vorige maand in Geerdijk zijn er bij de provincie 20 nieuwe schademeldingen binnengekomen. De teller staat daarmee nu op in totaal 62, zo laat de provincie desgevraagd weten.

Commissie
De provincie formeert nu een speciale commissie die de komende tijd de problemen langs het Overijsselse deel van het kanaal – van Almelo tot Hardenberg – in kaart moet brengen. Daarbij wordt vooral gekeken of er een causaal verband bestaat tussen de schade en de werkzaamheden aan het kanaal.

Scheuren

De voornaamste klachten: verzakkingen van huizen, scheuren in muren en wateroverlast. De schade loopt in de duizenden en soms tienduizenden euro’s per woning.
In 2011 werd een begin werd gemaakt van het opwaarderen van het kanaal, waarbij er werd gebaggerd, het kanaal op een aantal plekken werd verdiept en er extra stevige damwanden werden geplaatst. Het 18 miljoen kostende project werd in 2014 feestelijk opgeleverd.

Kritisch rapport

Aanleiding voor opwaardering van het kanaal was dat ook de grotere 700 ton zware schepen er gebruik van moesten kunnen maken. Er mogen dan nu miljoenen euro's in het kanaal zijn gepompt, vooralsnog heeft dat weinig resultaat. In een kritisch rapport komt de Rekenkamer Oost-Nederland namelijk tot de conclusie dat de opknapbeurt nog niet heeft geleid tot een stijging van het goederenvervoer over water. Een van de redenen is dat het kanaal ter hoogte van Coevorden niet is verdiept en daardoor totaal ongeschikt is voor de grotere schepen.

Ellende

Al tijdens de werkzaamheden stuitten de eerste bewoners op problemen, waarna met de provincie een schaderegeling werd getroffen. Maar voor een aantal bewoners lijkt de ellende nu pas te beginnen.

'Topje van de ijsberg'

Douwe Bouma, woordvoerder namens de gedupeerde bewoners, verwacht dat de huidige getallen nog maar het topje van de ijsberg vormen en dat dit aantal nog verder zal oplopen.
“Tijdens die bewonersavond zijn formulieren uitgedeeld, waarop mensen hun klachten kwijt konden”, aldus Douwe Bouma. “Kort na die infobijeenkomst meldden zich de eerste mensen bij mij.”

Bij Bouma zijn intussen 33 schadeformulieren binnengekomen die hij heeft doorgestuurd naar de provincie, die de schadeafhandeling voor haar rekening neemt.

Nieuwe klachten

Woordvoerster Petra Timmer van de provincie Overijssel laat weten dat sinds de bewonersavond 20 nieuwe klachten bekend zijn geworden: “Van die 33 klachten vanuit Geerdijk was een aantal bij ons reeds bekend.”
Daarmee zijn nu in totaal 62 schades gemeld. Eerder al waren bij de provincie namelijk 42 schademeldingen binnengekomen. De meeste zijn afkomstig uit Geerdijk, Hardenberg en Daarlerveen. Maar er zijn sinds kort ook meldingen vanuit Vroomshoop en Beerzerveld.

Vroomshoop

Volgens Jacqueline Nordt, woordvoerster namens omwonenden van de Puntbrug in Vroomshoop, gaat het hier om circa 18 woningen waar scheuren in muren zijn ontdekt. Die scheuren zijn volgens de huizenbezitters vermoedelijk ontstaan doordat de brug kuren is gaan vertonen als gevolg van de werkzaamheden aan het kanaal: "Daardoor ging de brug maandenlang telkens met een enorme dreun dicht. Pas sinds een maandje gaat het goed." De commissie moet volgens haar beoordelen of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de werkzaamheden en de problemen met de brug.

Al uitgekeerd

Van die 42 eerdere meldingen zijn er inmiddels 36 afgehandeld, 6 zijn er nog in behandeling. In 21 gevallen hebben de bewoners een vergoeding gekregen. Daarbij is door de provincie in totaal bijna een ton aan schadevergoedingen uitgekeerd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.