Nieuwe wolvenplan laat nog even op zich wachten, partijen zijn het nog niet eens over inhoud

Het nieuwe wolvenplan, het draaiboek voor hoe om te gaan met wolven(roedels) die zich in Nederland hebben gevestigd, moet eind dit jaar klaar zijn. Het plan zou eigenlijk deze herfst uitgerold worden, maar de betrokken partijen zijn het nog niet op alle punten met elkaar eens.

Afgelopen week hebben de provincies opnieuw gesproken over het wolvenplan. Volgens BIJ12, de organisatie die namens de provincies beleid uitvoert, is meer overleg nodig om tot een goed plan te komen. "Om tot een afgewogen besluit te komen over het aangepaste Draaiboek Wolf is verdere afstemming nodig. Voor de provinciebestuurders staat zorgvuldigheid centraal."

Schadevergoeding en maatregelen

Hoe ver de betrokken partijen uit elkaar liggen is onduidelijk, BIJ12 doet daarover geen uitspraken. Wel is bekend dat over schadevergoeding voor door wolven gedode schapen en eventueel subsidiëren van beveiligingsmaatregelen discussie is.

Het platform voor kleinschalige schapen- en geitenhouders zei vorige week dat het nieuwe wolvenplan ernstig tekort schiet, omdat niet-bedrijfsmatige schapen- en geitenhouders worden uitgesloten van een tegemoetkoming in kosten voor veiligheidsmaatregelen. Ook zouden ze een jaar na de vestiging van een wolvenroedel niet meer in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Nieuw plan hard nodig

Het nieuwe wolvenplan zou in eerste instantie pas volgend jaar worden opgesteld, maar door de snelle ontwikkelingen van eind vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar is dat naar voren gehaald.

Dat het nieuwe draaiboek hard nodig is, wordt opnieuw bevestigd door de mogelijke vestiging van een wolf op de Veluwe. Vanochtend heeft Wolven in Nederland bekendgemaakt dat op 15 september een wolf is vastgelegd op een cameraval. Ook zijn deze zomer meerdere wolvenkeutels gevonden.

RTV Oost heeft een nieuwe podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren

Meer over dit onderwerp:
wolven Provincie Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: