Hengelo staat deze dagen in het teken van coming out week

Landelijk is het donderdag coming out dag, maar in Hengelo wordt de hele week aandacht besteed aan lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, de lhbt-ers.

"Iedereen moet zichzelf kunnen zijn", zegt projectleider Marijke Spoolder van de gemeente Hengelo. "Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor de lhbt-ers.

Regenboogbank

Eerder dit jaar werd al een regenboogbank onthuld. "Dat is ons beeldmerk en de bank zal te zien zijn op beeldschermen bij Metropool en op de Markt, Verder zal de straatverlichting in de Pastoriestraat op het Marktplein deze week bestaan uit regenboogkleuren."

Ook de horeca doet mee aan de coming out week. Elf horecagelegenheden hangen de regenboogvlag uit. Het personeel draagt een regenboogbutton en enkele café's en restaurants serveren donderdag een regenbooggerecht.

Fototentoonstelling

In HeArtGallery wordt een fototentoonstelling met als titel 'Wat vrouw? Wat Man? Mens!' gehouden. Fotograaf Frans Eppink laat in dertig portretten de uniciteit van ieder mens naar voren komen. Verder zijn er deze week lezingen en staat in de bibliotheek een lhbt-literatuurtafel. 

"De positie en sociale veiligheid van lhbt-ers is de laatste tijd zeker verbeterd. Maar het is nog steeds niet voor iedereen in de samenleving gewoon dat ook mensen van hetzelfde geslacht gearmd met elkaar over straat lopen", weet Spoolder.

'Nog steeds niet vanzelfsprekend'

En dus is een week als deze nodig, vindt ze. "Regelmatig hoor of zie je iets over incidenten in het land waaruit blijkt dat het nog steeds niet vanzelfsprekend is."

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo coming out week hengelo lhbt Nieuws
Deel dit artikel: