"Documentaire Hildo Krop is in Steenwijk al een kleine hit aan het worden"

Aanstaande donderdag is de documentaire over de iconische beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) in het Vestzaktheater in De Meenthe in Steenwijk voor het eerst te zien. "De zaal zit voor de filmvertoningen zo goed als vol", vertelt Joost Schrickx, uitvoerend producent van de 'Documentaire over Hildo Krop'.

Hildo Krop begon als bakkerszoon te werken in de bakkerszaak van zijn vader in Steenwijk. Toen hij naar Engeland vertrok voor het bakkersvak kwam naar voren dat hij heel goed was in tekenen. "Zijn vader was het helemaal niet eens met het feit dat hij naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam zou gaan. Maar dat deed hij wel en in 1956 werd hij Stadsbeeldhouwer van Amsterdam."


De beeldend kunstenaar heeft meer dan vierhonderd beelden op gebouwen en bruggen in Amsterdam nagelaten. Naast beeldhouwwerk ontwierp Krop  onder andere ook meubels, vloerkleden, boekbanden, houtsneden, penningen en was hij een goede keramist.

Gebouw van de Raad van Arbeid - Hildo Krop (Foto: Loek van Vlerken)


Het idee om de documentaire over de Steenwijkenaar te maken begon bij de vriendin van de regisseur Ricardo Alvarez. "Zij kwam heel vaak langs de beelden van Hildo Krop in Amsterdam en attendeerde Ricardo erop dat de beelden op de gebouwen en bruggen bijna allemaal door één kunstenaar gemaakt zijn: Hildo Krop. Toen ontstond bij hem het idee voor de documentaire", vertelt de uitvoerend producent.

Parnassusbrug - Hildo Krop (Foto: Loek van Vlerken)

De documentaire is een biografie over de kunstenaar. "Leuk om te vertellen is dat zijn kleinzoon Hildo Krop jr., die in het zomerhuis van zijn opa in Schoorl woont, ook in de documentaire voorbij komt. Verder proberen we onder meer het gevoel van zijn beelden over te brengen."

"De documentaire is in Steenwijk al een kleine hit aan het worden, want de zaal voor aankomende donderdag en volgende week zit zo goed als vol", zegt Joost Schrickx.

De documentaire zal ook in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien zijn. De film gaat daar 18 november in première.

Deel dit artikel: