nieuws

Europarlementariër Schreijer-Pierik pleit voor bewustwording rond Afrikaanse varkenspest

De zorgen over de Afrikaanse varkenspest nemen toe. Ook in Overijssel dat in Nederland één van de grootste varkensprovincies is. Na de Provinciale Staten, hebben de zorgen nu ook de Europese Commissie bereikt. "Het draait vooral om bewustwording", aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.
De ziekte is opgedoken in delen van Afrika, Rusland en Oost Europa. Maar sinds een paar weken is de Afrikaanse varkenspest ook in België opgedoken. Daar zijn zo'n vijftig dode, besmette wilde zwijnen gevonden.

'Dramatisch'

Er moet hard opgetreden worden door de Europese Unie, zegt Schreijer-Pierik. "Het is dramatisch wat er aankomt. We weten al jaren dat het komt en het is dramatisch hoe we het aanpakken." Preventief afschieten van wilde zwijnen is een oplossing, al zijn daarbij wel kanttekeningen te zetten.
"Als er een groep zwijnen is met het virus, dan moet je ze niet uit elkaar schieten." De zwijnen - en mogelijk ook besmette zwijnen - verspreiden zich daardoor, wat aanpak van het virus bemoeilijkt. Maar: "We hebben een nul-optie, dus waar nog geen zwijnen zijn moet je ze ook niet laten komen.

Bewustwording

Bewustwording is een belangrijk punt, zegt Schreijer-Pierik. "Bij mensen, dat ze geen voedsel meenemen, bij transport, maar ook bij de jagers. Zorg dat je de boel goed achterlaat."
Een vaccin voor de varkenspest is er nog niet. Het ontwikkelen blijkt erg moeilijk te zijn. "Na de varkenspest van '97 is aangedrongen op een vaccin. Daar is toen veertig miljoen voor vrijgemaakt. Maar we krijgen te horen dat we de komende twintig jaar niet op een vaccin hoeven te wachten."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.