nieuws

Statenfractie PvdA: voorkomen dat gedupeerde kanaal Almelo-De Haandrik van kastje naar de muur moet

Is ze geschrokken van het aantal klachten? Ja en nee. PvdA-Statenlid Anneke Beukers hoeft daar niet lang over na te denken. Sinds de bewonersbijeenkomst over de gevolgen van het aanpakken van kanaal Almelo-De Haandrik is het aantal schademeldingen toegenomen tot ruim zestig. "Op de bijeenkomst waren al meer mensen dan verwacht."
De voornaamste klachten: verzakkingen van huizen, scheuren in muren en wateroverlast. De schade loopt in de duizenden en soms tienduizenden euro’s per woning. De meeste schademeldingen zijn afkomstig uit Geerdijk, Hardenberg en Daarlerveen. Maar er zijn sinds kort ook meldingen vanuit Vroomshoop en Beerzerveld.

Aanpak

In 2011 werd een begin werd gemaakt van het opwaarderen van het kanaal, waarbij er werd gebaggerd, het kanaal op een aantal plekken werd verdiept en er extra stevige damwanden werden geplaatst. Het 18 miljoen kostende project werd in 2014 feestelijk opgeleverd.
"We hebben met bewoners gesproken, maar vooral geluisterd", vertelt Beukers. Een van de zaken die op is gevallen, is dat mensen van de ene overheid naar de andere instantie worden gestuurd. "Het kanaal is uitgediept, sloten gedempt, waterpeil verhoogd, drempels gelegd. Allemaal door verschillende mensen."

Loketten

En dat betekent dat onduidelijk is waar de mensen moeten zijn. Maar: "Het hoeft allemaal niet langdradig te worden. Als provincie kun je de regie nemen om sneller iets te de doen en te voorkomen dat mensen van het ene loket naar het andere worden gestuurd."
De gedeputeerde zei eerder al dat hij de regie zou nemen om een groep samen te stellen om de problemen te inventariseren en de oorzaak te vinden. Dat proces loopt nog.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.