nieuws

Darters St. Isidorushoeve overmeesteren koperdieven: "Ze hebben het verkeerde dorp gekozen"

Het was recht in de roos. Acht darters uit Sint Isidorushoeve betrapten afgelopen nacht drie koperdieven op heterdaad en droegen ze over aan de politie. En dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. Een van hen: "Ze hebben het verkeerde dorp gekozen.”
Dat de sociale controle in een dorp als Sint Isidorushoeve – kerkdorp onder de rook van Haaksbergen – groot is, daar kunnen de drie kopercriminelen uit Enschede sinds afgelopen nacht over meepraten.

Zoals iedere maandagavond zit er bij café Dwars een groep Hoevenaren bij elkaar. Enkelen van hen hadden even daarvoor gedart.

Omsingeld

“Een van ons ging weg, maar kwam meteen weer binnen. Hij had verdachte geluiden bij de kerk gehoord en vertrouwde het niet. Waarop we met acht man naar buiten zijn gegaan. Vervolgens hebben we ons opgesplitst en zo de kerk omsingeld. Die gasten konden zodoende geen kant meer op.”

De drie dachten net hun slag te hebben geslagen. “Ze hadden met een betonschaar de koperen dakgoten eraf geknipt. Alles stond klaar om te worden meegenomen.”

'Juiste cluppie bij elkaar'
De drie koperdieven keken geschrokken op toen ze ineens oog in oog stonden met de acht Hoevenaren. Stuk voor stuk uit de kluiten gewassen kerels. “Allen veertigers, enkele boeren erbij. Laten we het er maar op houden dat we het juiste cluppie bij elkaar hadden.”

Niet zonder slag of stoot
De acht slaagden erin de dieven te overmeesteren. Al was dat nog niet zo eenvoudig. “Ze gaven zich namelijk bepaald niet zonder slag of stoot over. Eentje dreigde zelfs nog dat hij een wapen zou trekken, maar zover kwam het gelukkig niet. Het kostte de nodige moeite ze in bedwang te houden, maar gelukkig was de politie snel ter plaatse. Ik schat na een minuut of tien. Maar het waren wel tien hele lange minuten.”

Eerder op dievenpad
De drie werden in drie politiewagens afzonderlijk afgevoerd. Volgens de stamgast waren de feiten overduidelijk: “Het was echt een heterdaadje. De betonschaar stond rechtop tegen de kerk en de dakgoten lagen ernaast. Hun auto was overigens volgeladen met oud ijzer. Ze waren die nacht dus blijkbaar al eerder op dievenpad geweest.”

Vreemde snuiters
De caféganger wil zijn verhaal wel doen, maar wil absoluut anoniem blijven. “Het waren drie vreemde snuiters. Na afloop hebben we er nog eentje op gedronken want we waren toch wel wat geschrokken. Gezien de agressieve manier waarop ze reageerden, had het ook heel anders kunnen aflopen. Maar laten we het er maar op houden dat ze met Sint Isidorushoeve het verkeerde dorpje hadden uitgezocht.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.