nieuws

Minister Wiebes belooft: 'Schade gas- en zoutwinning in Overijssel makkelijker te verhalen''

Eesveen gaswinning
Eesveen gaswinning © RTV Oost
Voor mensen die schade oplopen als gevolg van mijnbouw wordt het straks makkelijker om dat te verhalen. Dat geldt ook voor onder meer de gas- en zoutwinning in Overijssel, heeft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij wil een onafhankelijke commissie instellen, die de schade gaat beoordelen en afhandelen.
In de toekomst zullen gedupeerden van mijnbouwschade voor de beoordeling niet langer afhankelijk zijn van de betreffende mijnbouwonderneming. Bedrijven als de NAM, maar ook Vermilion dat bezig is met gaswinning in Eesveen, krijgen daardoor minder te zeggen. Wiebes wil zorgen voor een snelle en efficiënte schadeafhandeling met laagdrempelige toegang voor gedupeerden. 

Alle vormen van mijnbouw

Voor Groningen was al een schaderegeling in de maak, maar minister Wiebes wil nu ook dat gedupeerden in de rest van Nederland schade als gevolg van mijnbouw op eenvoudige en laagdrempelige manier kunnen verhalen. Hij wil dat dit geldt voor alle vormen van mijnbouw­, zoals zoutwinning, geothermie, gaswinning uit kleine velden en voormalige mijnbouw in Limburg.
RTV Drenthe meldt dat voor mensen die al bezig waren om aardbevingsschade te verhalen op de NAM er niks zal veranderen aan de situatie.  Die zullen er met de NAM moeten uitkomen. Van de bijna vijfhonderd mensen met schade heeft 93 procent het aanbod van de NAM geaccepteerd. "Alhoewel nog niet alle schademeldingen zijn afgehandeld en deze aanpak nog moet worden geëvalueerd, zie ik dit vooralsnog als een positieve ontwikkeling", schrijft Wiebes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.