Sallandse Dialoog: 21.000 mensen in Salland hebben kans op financiële problemen

Het taboe op het hebben van schulden is nog steeds een groot probleem. Dat zegt coöperatie Sallandse Dialoog. In Salland alleen al hebben 21.000 huishoudens problematische schulden.

Vijfduizend mensen daarvan zijn niet in staat hun schulden binnen drie jaar af te lossen. En slechts de helft van deze groep krijgt hulp. Sallandse Dialoog in Deventer is een coöperatie die daar verandering in wil brengen. Volgens hen is het aantal mensen met schuldproblemen de laatste 10 jaar sterk gestegen.

Taboe

"Het taboe op het hebben van schulden is één van de grootste problemen", zegt Henk Kinds van Sallandse Dialoog. "Door in deze coöperatie samen te werken met bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en de overheid willen wij financiële problemen van mensen eerder signaleren", zegt Kinds.

Eén van de grootste oorzaken waardoor mensen in de schulden komen is laaggeletterdheid, of financiële ongeletterdheid. "In een aanmaning staan vaak ambtelijke woorden. Als er staat:"U dient een vordering te voldoen", dan bedoelen ze gewoon 'u moet betalen'. Waarom schrijven ze dat dan niet?", zegt gerechtsdeurwaarder Rens Jansen. 

Iedereen

Het zijn niet alleen arme mensen die schulden hebben. Ook mensen met een goed inkomen kunnen in de schulden terecht komen. Sterk veranderende persoonlijke omstandigheden, zoals een scheiding, kunnen hierbij een rol spelen.

Een ander veel voorkomend probleem is de teveel ontvangen huur- of zorgtoeslag. Omdat ze in de tussentijd meer inkomen gekregen hebben komt de belastingdienst maanden of zelfs jaren later met een brief dat er een flink bedrag terugbetaald moet worden. Veel mensen hebben het geld dan al uitgegeven. 

Geldfit

Om te weten of je een gezond huishoudboekje hebt kun je via de site geldfit.nl checken hoe gezond jouw financiële situatie is. Heb je hulp nodig dan verwijst de site je door naar één hulpverlenende instantie. "In plaats van dat je keer op keer je financiële problemen op tafel hoeft te leggen, kun je bij dit loket in één keer je verhaal kwijt", zegt Henk Kinds.

Sallandse Dialoog wil door de samenwerking mensen financieel zelfredzaam maken. Dertig partners uit de omgeving Deventer, Raalte en Olst-Wijhe doen mee. Er worden bijeenkomsten, innovatielabs en dialoogsessies georganiseerd. Morgen is er bijvoorbeeld een inspiratiefestival over financiële redzaamheid in Deventer.

Voorbeeld

De aanpak in Salland is succesvol. Nergens in Nederland werken organisaties op deze manier samen en voeren ze dialogen om de schuldenproblematiek aan te pakken. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar degene die schulden heeft maar ook naar verbeterpunten voor de partijen daar omheen. Inmiddels hebben meerder gemeenten in Nederland belangstelling voor de methode van Sallandse Dialoog.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
schuld Sallandse dialoog Salland Nieuws
Deel dit artikel: