'Pain in the ass'- tbs'er uit Zwolle wil op zichzelf wonen

"Ik wil van dat etiket tbs'er af", zegt Zwollenaar Benjamin B. Na acht jaar tbs-behandeling in de Van Mesdagkliniek in Groningen is hij naar eigen zeggen "toe aan een volgende stap".

De Zwollenaar werd acht jaar geleden veroordeeld tot tbs voor een poging tot doodslag op zijn toen negen maanden oude stiefdochter. Het meisje had ribbreuken, hersenbloedingen en bloedingen in de netvliezen.

Therapie

Uit rapportages bleek toen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was en dat de kans op herhaling groot was. Benjamin heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis, ADHD en mogelijk ook autisme.

Inmiddels is het acht jaar verder. "Ik heb de nodige therapieën gehad voor agressiebeheersing. Eventuele behandelingen voegen nu niets meer toe", zegt hij zelf.

Pain in the ass

De kliniek constateert dat de Zwollenaar nogal een 'pain in the ass' is, met een 'grote bek'. Er zijn tegen hem aangiftes gedaan vanwege ontoelaatbaar gedrag en zijn er verloven van hem ingetrokken. "Hij gooit nogal eens de kont tegen de krib."

Daarnaast was er het vermoeden dat hij in medicijnen handelde die aan hem waren voorgeschreven. 

Benjamin wil graag dat zijn tbs stopt. De kliniek is het daar door zijn gedrag niet mee eens en vindt dat de tbs met twee jaar verlengd moet worden. Andere deskundigen en het Openbaar Ministerie vinden een verlenging van één jaar wel genoeg.

Risico

Benjamin's advocaat is helder: "Hij zit niet in tbs, omdat hij een pain in the ass is. Hij zit ook niet in tbs, omdat hij een grote bek heeft. Maar om te voorkomen dat hij ernstige delicten begaat. En het risico dat hij eenzelfde delict nog eens begaat, wordt door de deskundigen als laag ingeschat.

Inmiddels is Benjamin al op zoek naar een eigen huis, een plek waar hij zelfstandig kan wonen buiten de kliniek. "Ze zitten me daar binnen veel te veel op de huid. Daar kan ik niet tegen."

Uit zicht

Inmiddels verblijft hij al geregeld buiten de kliniek bij familie. "Van vrijdag tot en met maandag ben ik buiten het zicht van de kliniek", zegt hij. Ook heeft hij een baan. "Ik werk meer dan vijftig uur per week bij een restaurant."

De rechtbank maakt over twee weken bekend of Benjamin's tbs eindigt, of dat die nog wordt verlengd. 

Deel dit artikel: