Ondernemers aan gracht Giethoorn maken ruzie over drukte

De Dorpsgracht in Giethoorn is zo druk, dat lokale ondernemers ruzie maken over de ruimte. Bootverhuurder Oort-Seinen klaagde vandaag bij de Raad van State over de drukte sinds zijn overburen, souvenirshop Venice, ook ijs verkopen.

De mensen die een ijsje halen aan de overkant, meren hun boot aan voor de deur van Oort-Seinen, zei de verhuurder tijdens de zitting. Ook zouden toeristen de brug naar zijn perceel blokkeren en de brievenbus aanzien voor een prullenbak waardoor hij geregeld ijspapiertjes tussen zijn post heeft.

De souvenirshop heeft een vergunning voor het verkopen van ijs. De gemeente heeft wel als eis gesteld dat de ijsverkoop ondergeschikt moet blijven aan de rest van de verkopen. Volgens de eigenaresse is dat ook het geval. Zij zegt juist dat de bootverhuurder zelf voor overlast zorgt.

Geen aanmeerverbod

Woordvoerders van de gemeente Steenwijkerland erkennen het probleem. Ze zeggen dat 'eraan gewerkt wordt', maar dat er geen aanmeerverbod geldt in de gracht en iedereen dus overal zijn boot kan aanleggen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Deel dit artikel: