nieuws

Praat mee: De erkenning van het Nedersaksisch is de redding van onze streektaal

Praat mee: De erkenning van het Nedersaksisch is de redding van onze streektaal
Praat mee: De erkenning van het Nedersaksisch is de redding van onze streektaal © RTV Oost
De erkenning van het Nedersaksisch is de redding van onze streektaal
Zie je geen mogelijkheid te stemmen? Klik dan hier.
Het Rijk tekent deze week samen met een aantal provincies, waaronder Overijssel, een convenant waarmee het Nedersaksisch een zelfstandig en volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal wordt.
Dialecten als het Sallands, Stellingwerfs, Achterhoeks en Twents worden daardoor bevorderd en beter beschermd, belooft de overheid. Zo komt er bijvoorbeeld geld vrij voor taalprojecten en zullen scholen die een dialect willen bevorderen makkelijker geld kunnen krijgen.
Een goede zaak, stelt Hendrik Jan Bökkers. Maar veel zal het niet uitmaken, vreest de frontman van dialectrockband Bökkers: "Zo'n convenant kan natuurlijk helemaal geen kwaad, al was het maar voor wat extra bekendheid. Maar ik ben bang dat het niet genoeg zal zijn. Het uitsterven van de dialecten is een onomkeerbaar proces. Kleinschalige dialecten verdwijnen al."

Wat denk jij? Is deze erkenning de redding van de streektaal? Of is het regionale dialect, net als klederdracht, veroordeeld tot een rol in de folkloristische marge? Laat het weten door te reageren! Of stuur (en dat mag in het plat!) een audioboodschap via WhatsApp op 06-570 33 333. In Afslag Oost laten we de mooiste reacties horen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.