Ambassadeur van het Nedersaksisch over convenant: "Het is een mooie stap"

De Nedersaksische taal wordt vanmiddag officieel erkend. Volgens Anneke Beukers, ambassadeur van het Nedersaksisch als streektaal, is dat een mooie stap. "Hierdoor wordt de streektaal een onderdeel van de zeven regionale overheden en verdwijnt de vrijblijvendheid.”

Vandaag tekenen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, de gedeputeerden cultuur van de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel, de wethouder cultuur van de gemeente Ooststellingwerf en de burgemeester van Weststellingerwerf het convenant voor de erkenning van de Nedersaksische taal.

Door die ondertekening in het Overijsselse provinciehuis in Zwolle, wordt het Nedersaksisch als een wezenlijk, volwaardig en zelfstandig onderdeel van de Nederlandse taal gezien.

Stimuleren

Daarom hoopt ambassadeur Beukers dat er nu meer geld vrijkomt om de streektaal te stimuleren. "In het kader van cultuur en historisch besef moet er, bijvoorbeeld op scholen, meer aandacht voor de streektaal komen. En daar is geld voor nodig."

In de Provinciale Staten in het Nedersaksisch vergaderen gaat het Statenlid nog net te ver. "Misschien is het wel ludiek, maar er zijn veel varianten op het Nedersaksisch. Maar de provincie heeft wel de kerntaak om de taal te stimuleren."

Deel dit artikel: