nieuws

Waar ontstaat een schoorsteenbrand? Brandweer Twente zet site met voorspelling online

De brandweer Twente heeft vanmiddag de pagina online gezet waarop te zien is waar de komende week een schoorsteenbrand ontstaat. Door het warme weer hoeven we ons de eerste dagen nog weinig zorgen te maken, zo valt er te lezen. De voorspelling van het aantal branden is 0,8.
Een heleboel data, een slimme en enthousiaste wiskundestudente van de UT en de juiste variabelen hebben geleid tot een wiskundig model dat voor Twente schoorsteenbranden kan voorspellen. Het aantal branden, schade en slachtoffers bij branden moet daarmee terug worden gedrongen. 

Data

Sinds 2004 is de brandweer data aan het verzamelen. Gegevens als inwonersaantallen, type bebouwing, infrastructuur en temperatuur zijn allemaal aan elkaar gekoppeld. Via een wiskundig model komt er dan een betrouwbare voorspelling uit. 
Ron de Wit van de brandweer Twente wil de voorspellingen vooral gebruiken als voorlichting. "Je kunt niet exact zien in welke straat het gaat gebeuren, maar je ziet wel in welke gebieden en bij welke typen huizen schoorsteenbranden vaker voorkomen. De mensen die daar wonen worden er hopelijk op alert gemaakt en laten hun schoorsteen nog vegen of passen op bij het stoken van de open haard." 

Bewustwording

Op de site kan ook worden geëxperimenteerd met een fictieve weersvoorspelling om te kijken wat dat doet met het aantal schoorsteenbranden. "Bewustwording leidt dan hopelijk tot ander gedrag en het voorkomen van schoorsteenbranden", zegt De Wit. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.