Hof van Twente heeft geld van het Rijk nodig om asbestdaken te verwijderen

Als de Tweede Kamer vandaag instemt met een verbod op asbestdaken, moeten gemeenten vanaf 2024 optreden als er nog daken met asbest in de provincie in de gemeente te vinden zijn. Harry Scholten, wethouder van Hof van Twente, doet daarom een oproep aan het Rijk. "Wij hebben de overheid hard nodig."

Hof van Twente is zo mogelijk dé asbestgemeente van Nederland. "Er zijn nog heel veel asbestdaken", beseft Scholten zich. "We naar naar de 900.000 vierkante meter asbestdaken. We hebben absoluut de subsidie van de rijksoverheid nodig. Zeker voor de mensen die het moeilijker kunnen betalen."

Financiële prikkel helpt

Er was een pot van 75 miljoen euro beschikbaar voor de verwijdering van asbestdaken. Dat geld is bijna op. "Als je die subsidie er af haalt en tegelijk een verbod instelt, dan krijg je een rare situatie en dan krijg je die asbestdaken er in onze beleving nooit af", stelt Scholten.

De "financiële prikkel" van 4,50 euro per vierkante meter aan verwijderd asbestdak helpt volgens Scholten "absoluut". "Die prikkel moet absoluut behouden blijven. We kunnen dat zeker niet alleen betalen."

Deel dit artikel: