nieuws

'Door die stomme plantjes kom je nog eens ergens'

Wat was er gebeurd als de Almelose ondernemer Gert Pezij 25 jaar geleden niet zijn verhaal had gedaan in het programma 'Bakje Troost' op Radio Oost? Dan was hij wellicht nu geen eigenaar van een florerend internationaal plantenbedrijf met een hoofdvestiging in Indonesië. "Mijn leven is door enkele toevalligheden bepaald", verklaarde hij vanochtend in het programma Groot Onderhoud.
Zijn bedrijf GP Plants kloont planten in een laboratorium in Indonesië, kweekt ze vervolgens elders op (onder andere in Deurningen) om ze vervolgens te verkopen over de halve wereld. Zijn klanten zitten met name in Azië, Europa en Amerika. "Ik zag onlangs planten van mij in de tuin van het Witte Huis staan." Ook is GP Plants hofleverancier van Gardens by the Bay, een permanente tentoonstelling in Singapore. 

Toevalligheden

Pezij is min of meer toevallig in de plantenwereld terecht gekomen. Hij wilde aanvankelijk naar de MTS Bouwkunde, maar kwam door een ingeving van zijn vader op de Middelbare Landbouwschool in Zenderen terecht. En als hij niet ontslagen was door zijn eerste werkgever in Aalsmeer had hij wellicht nooit een eigen bedrijf gestart. 

Zakelijk fiasco

Pezij begon zijn bedrijf op een slaapkamer in Almelo maar verplaatste de activiteiten naar India. "Privé een fascinerend land, maar zakelijk was het een fiasco" Hij vertelde begin jaren negentig over zijn Indiase avonturen in 'Bakje Troost' en dat werd opgepikt door een Indonesiër uit Apeldoorn. Die overtuigde Pezij een herstart te maken in zijn geboorteland. 

Klonen

Daar slaagde hij wel, ondanks aanloopproblemen. In zijn laboratorium op Surabaya, waar zestig mensen werken, worden in reageerbuizen miljoenen planten gekloond. "Het blijft bijzonder dat uit een oogje van een millimeter uiteindelijk zoveel nieuwe planten voortkomen."  

Geboortestad

Pezij is zijn geboortestad Almelo niet vergeten. Hij heeft onlangs belangeloos planten geschonken om de binnenstad op te vrolijken. "Ik wil wat terugdoen voor de stad", zegt de ondernemer. Het gehele interview is hier terug te luisteren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.